Carina Rolfsson ledsnade på sitt långa hår – och donerade det till andra.

Efter 12 år tillsammans med sitt hårsvall beslutade Carina Rolfsson sig. Det var dags att ta till saxen. 

– Håret var långt och svårhanterligt, jag kände att det bara skulle bort. Det var då jag kom på att jag kunde sälja håret och donera pengarna till barncancerfonden, berättar Carina Rolfsson, som till vardags sitter i kassan på Coop Konsum Oxtorget i Växjö.

Efter lite research visade det sig vara lättare sagt än gjort. Istället fick hon nys om ett Stockholmsbaserat företag som sålde peruker till behövande för ett rabatterat pris. För att få ihop till en peruk krävs att minst tre personer donerar, samt att varje person har en hårlängd på minst 25 centimeter.

– Peruker är tydligen rysligt dyrt. Personer med cancer- eller håravfallsjukdomar vänder sig via landstingen till företaget för att få en peruk billigt. Det kändes bra att håret skulle komma till användning på det sättet, säger Carina Rolfsson.

Några dagar innan hon skulle klippa sig hörde lokaltidningen av sig. De ville göra ett porträtt på Carina inför hennes 50-årsdag. När de fick nys om Carinas hårhistoria valde tidningen att istället vinkla artikeln på det. Efter publiceringen har många stamkunder kommit fram och ställt frågor.

–Jag hade inte räknat med att det skulle bli så mycket uppståndelse. Första månaden var det säkert tio om dagen som tog upp det. Numera försöker jag sprida idén. ”När ska du göra samma sak? säger jag åt folk.

Men det är inte bara välgörenhet som Carina brinner för. Det fackliga engagemanget har följt henne genom arbetslivet. Idag är hon både klubbordförande och sitter med i Växjös avdelningsstyrelse.

–När jag fick mitt första jobb sa pappa direkt åt mig att gå med i facket. Idag är det annorlunda, man får det inte med sig hemifrån på det sättet.

– Anställningstryggheten är hjärtefrågan. Jag lider med unga idag som måste leva med visstider och sms-anställningar.

Fakta: Carina Rolfsson

Ålder: Fyllde 50 år i mitten av februari.

Jobbar: Heltid på Coop Konsum Oxtorget i Växjö.

Intressen: Motorcykel, svampplockning, trädgårdsarbete. Har även precis köpt en husvagn som ska ut och luftas efter kongressen.

Familj: Sambo och två barn.