– Jag tycker att det ska bli fantastiskt häftigt. Jag har jobbat på Siba i nästan 17 år. Det ska bli kul med delvis nya arbetsuppgifter, säger Fredrik Ottosson som jobbar på Siba i Växjö.

Hans butik är en av de fyra Siba-butiker som redan i dag börjar sin omvandling till att bli en Netonnet lagershop. Det gäller även ytterligare tre butiker – en i Västerås, en i Sundsvall och en i Svågertorp, Malmö. Övriga 20 Siba-butiker ska ha blivit Netonnet när 2017 är slut. 

Netonnets verksamhet är mer inriktad på e-handel och självbetjäning än vad Sibas är. 
– Vi hoppas att vi inte kommer att behöva varsla en enda person. I dagsläget vet vi inte hur det blir. Allt beror på vad medarbetarna vill göra, kundunderlaget och de fackliga förhandlingarna. Men att vi måste finnas på nätet och att e-handeln är viktig är ett faktum, säger Nora Ay, informationschef på Siba. 

Bytet till Netonnet har inte gjort Fredrik Ottosson mer orolig för jobbet.
– Jag tror att det här är nödvändigt. Man kan inte bortse från att handeln på nätet växer. Nu får vi flera ben att stå på, säger han. 

Facket har informerats och förhandlingar på berörda orter ska inledas inom kort.
– I dagsläget går det inte att säga så mycket mer om hur de Siba-anställda kommer att påverkas än att de får anställning i Netonnet, i och med att det är övergång av verksamhet, säger Ewa Björkman, ombudsman på Handels med ansvar för elektronikbranschen. 

Siba och Netonnet har sedan 2014 ingått i samma koncern, Netonnet Group, som ägs av familjen Bengtsson. 
– Vi tar nu ett samlat grepp och har valt att satsa på Netonnet, med fokus på e-handel och självbetjäning. Men de fysiska butikerna är viktiga. Nu tar vi kunskapen från Siba och Netonnet och jobbar vidare med varumärket Netonnet, säger Nora Ay, informationschef på Siba.

Ännu har inte Siba-skyltarna börjat plockats ner från Siba-butiken i Växjö. 
– Vi väntar på mer information. Just nu är det business as usual, säger Fredrik Ottosson. 

Fram tills alla Siba-butiker blivit Netonnet kommer Sibas försäljning att fortsätta.

Fakta

Netonnet har funnits sedan 1999, fram till 2001 endast på nätet. 2011 köpte familjen Bengtsson, som äger Siba, Netonnet. Sedan december 2014 ingår Siba och Netonnet i samma bolag, Netonnet Group, där Susanne Ehnbåge är vd. Fram tills i dag har de dock varit två olika koncept och varumärken. Netonnets verksamhet är mer inriktad på självbetjäning och e-handel.

Netonnet Group är verksam i Sverige, Norge och Danmark. Förutom Siba och Netonnet ingår varumärkena Computer City och Netlogic. Totalt har koncernen 53 butiker. 28 är Siba-butiker, 15 är Netonnet lagershopar och 10 är Computer City-butiker i Danmark.

Siba finns i Norge och Sverige. I dagsläget finns 24 butiker i Sverige och 4 butiker i Norge.