– Ingen ska förlora arbetstimmar eller inkomst, säger Mattias Gustafsson, facklig samordnare på Coop Norrbotten. 

Det var vid halv ett-tiden på lördagsförmiddagen den 7 maj som en kund såg att det kom rök från lagret och bakre delen av butiken. Några timmar senare var butiken totalt utbränd, enligt polisrapporteringen.
– Det var två personer som jobbade när branden utbröt. Det är klart det har varit omtumlande för de anställda. Det är svårt att sätta sig in i någonting sådant här innan man varit med om det, säger Mattias Gustafsson.

De anställda har fått krishjälp. Bland annat har de fått prata med en beteendevetare från företagshälsovården. 
– Krishanteringsarbetet kommer att fortsätta. De kommer att få jobb i andra butiker till dess att vi byggt upp butiken igen. Vi är glada att ingen skadade sig, säger Peter Fjällborg, vd på Coop Norrbotten. 

Ingen av de anställda Handelsnytt varit i kontakt med vill prata om händelsen. En tidigare anställd, Elina Björnfot var i en stuga i fjällen när hon via en granne fick veta att hennes gamla arbetsplats hade brunnit ner. Dagen efter åkte hon dit. 
– Jag pratade med några gamla kollegor som var chockade. Det var jättemycket folk som tittade och brandmännen jobbade fortfarande. Men butiken var verkligen helt borta.

Tips

Om det brinner...

Rädda dig själv och andra i din närhet, men ta inte själv för stora risker.
Den giftiga röken stiger uppåt. Därför måste du ner under röken, där är det lättare att se och andas.
Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus.
Öppna inte en stängd dörr utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Är dörren varm upptill brinner det förmodligen på andra sidan.
Stäng alla dörrar bakom dig för att hindrar branden från att sprida sig.
Varna alla som hotas av branden.
Larma räddningstjänsten genom att ringa 112.
Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en handbrandsläckare och spruta mot glöden inte på lågorna.

Arbetsgivaren ska förhindra brand. Arbetsgivaren ska planera, utbilda, kontrollera och följa upp att brandskyddet är bra. För större arbetsplatser och för arbetsplatser med särskilda risker ska man göra upp planer för hur man ska utrymma lokalerna om det skulle börja brinna.
Källa: Brandskyddsföreningen och Arbetsmiljöupplysningen.

Fakta

Det pågår en polisutredning för att se vad som gjorde att det började brinna. I trakten finns tre Coop-butiker: ett Coop Forum och två mindre butiker.

I butiken på Lappgatan i Kiruna arbetade sju personer.