Från och med den 15 mars har det varit möjligt att skicka in sin ansökan till Frisörernas Yrkesnämnd FYN, branschrådet som administrerar licensen. Enligt dem har det hittills gått över förväntan.

– Vi har fått in cirka 700 ansökningar. Det känns väldigt positivt, många säger att man väntat på det här. Det är också roligt att vi har fått så mycket spridning, både i sociala medier och i lokalpress, säger Ulrika Emanuelsson, projektledare på FYN.

Licensen finns i fem steg, från A till E. En A-licens kräver grundutbildning och avklarat delprov där man bland annat testas i kunskaper kring kemikalier i hudvårdsprodukter. För B-licens krävs gesällbrev och för C-licens mästarbrev. D-nivån ställer krav på ”seriöst företagande” och E-licensen innebär att man måste vara utbildad yrkeslärare.  

Om alla intyg stämmer skickas själva licenskortet ut till den sökande efter fem arbetsdagar. Nästan alla som sökt har uppfyllt kraven för licens.

– Många av ansökningarna har kommit från mindre orter, vilket jag tror beror på att licensen kan vara en större konkurrensfördel där. I storstäder är det mer trender som styr, säger Ulrika Emanuelsson.

Även Handels är nöjda med hur frisörlicensen tagits emot. På sikt hoppas man dock att vetskapen om licensen även ska få spridning hos kunderna.

– Vi har inte gått ut brett med detta än, och med hänsyn till det tycker jag att vi har fått ett bra gensvar. Vår plan är även att så småningom lansera en kampanj för att sprida kunskapen om licensen ännu mer, inte minst bland kunderna, säger Ewa Björkman, ombudsman på Handels och styrelseledamot i FYN.

Fakta: Licens och gesällbrev olika saker

Licensen ska inte blandas samman med branschens yrkesbevis, gesällbrevet. Första steget mot att ”ta gesällen” är ett delprov som tas efter grundutbildning. Delprovet ska vara godkänt innan färdigutbildning mot gesällprovet kan påbörjas. I kollektivavtalet för frisörer är den som har ett gesällbrev behörig frisör och har rätt till full lön. Obehöriga frisörer tjänar mindre.

Frisörlicensen är mer tänkt som ett intyg för att höja yrkesstatusen, men också för att kunna visa för konsumenten vilken utbildning och kunskap frisören har. Licensen är framtagen av branschens parter, Handels, Frisörföretagarna, Stylist- och frisörlärarförbundet samt Kemisk-tekniska leverantörförbundet.

Licensen är utformad som ett kort med bild, namn och licensnummer. Kortet kan sättas på frisörens spegel.

Mer information om hur du söker licensen finns på frisorlicens.se.