– Jag gillar variationen. Plockningen och planeringen. Finns alla varor inne? Och om de inte gör det, vad kan vi ersätta dem med?, säger Jenny Sumner på Willys i Kungsbacka, som är nyanställd för att arbeta med e-handeln.

Till en början är det tre Willys butiker som säljer mat på nätet. En av dem är Willys i Kungsbacka, Göteborg, där Jenny Sumner jobbar.
– Jag har jobbat på Ica i åtta år och har utbildat mig till butikschef. Så det här passar perfekt. Det är som att vara ansvarig för en butik i butiken.

Det första hon gör på morgonen är att gå igenom hur många order som kommit in under natten. Kunderna har fram till midnatt på sig att handla. Det finns även samma-dag-leverans, och då kan matkassen beställas fram till klockan tolv på dagen.
– När vi kollat alla beställningar plockas matkassarna ihop, säger Jenny Sumner.

De kunder som har valt att hämta beställningen i butiken gör det i särskilda boxar med telefonnumret som kod. Varor som exempelvis kräver legitimation ges däremot av en anställd.

Jenny har ensam ansvaret för e-handel men får hjälp av kollegor att plocka matkassarna. Om e-handelssatsningen kan innebära fler tjänster eller timmar i framtiden kan butikschef Daniel Hertze inte svara på i dagsläget.
– Det är ju svårt att säga innan satsningen kommit i gång på allvar. Men att Willys satsar på e-handel är mycket bra. Det är framtiden, säger han.

Fakta

E-handel men kollektivavtal för butiker

Handelsnytt har tidigare granskat matkassebranschen. Då konstaterades att det finns ett myller av kollektivavtal bland de olika aktörerna. Renodlad e-handel ska enligt parterna omfattas av kollektivavtalet för postorderföretag och e-handel. Men få företag har det. Axfood, där Willys och Hemköp ingår, kommer att tillämpa Handels detaljhandels avtal i dagsläget. Det för att verksamheten utgår från butik.

Fakta

Bara början

Tanken är att satsningen på e-handel ska växa och omfatta fler butiker. I dagsläget är dock bara Willys i Kungsbacka söder om Göteborg, Rissne samt Länna i Stockholm som säljer mat på nätet.

Även Hemköp ska börja sälja mat på nätet, men har inte kommit i gång än. Hemköp i Stäket i Stockholm kommer bli först ut. Den som vill kan få sin matkasse hemkörd. För det anlitas olika transportföretag.