– Konferensen var en jätterolig grej som samlade unga som fick se vad vi gör. Vi höll det enkelt, för många kan nog känna att det är för mycket ansvar och arbete med facket. Vi i avdelning 26 fick jättebra resultat efter konferensen med massor med nya i ungdomsverksamheten, säger Johanna Rydström, som är med i den lokala ungdomskommittén i Gävle.

Varje år har Handels en vårträff för unga förtroendevalda från hela landet. Höjdpunkten vid gårdagens middag var utdelningen av idéstipendiet, som går till en eller flera avdelningar som har bra och utvecklande ungdomsverksamhet. Ungdomskonferensen ”Årets grej” som anordnades i oktober förra året i Sundsvall var ett samarbete mellan avdelningarna i Gävle, Umeå och Sundsvall. Drygt 70 handelsmedlemmar under 30 år deltog och för många var det deras första fackliga aktivitet.

– Vi kommer att köra ”Årets grej” vartannat år och jag har hört från flera andra avdelningar att de är intresserade av att göra samma sak, säger Sara Lindblom från Umeå.

På vårträffen delades det också ut pris för bästa skolinformation på 5 000 kronor. Det gick till avdelningen i Borlänge för att de lyckats besöka många skolklasser på bland annat handels- frisör- och stylistprogrammen. De har dessutom fått extra många av eleverna att bli medlemmar i förbundet.

– Det är jättekul att vi fått ett kvitto på att vi gör ett bra jobb. Det är viktigt att skolinformatörerna är engagerade. Det känns som att de pratar från hjärtat och då vill folk gå med, säger Jessica Gustafsson, som tagit ledigt från Ica-lagret i Borlänge med jämna mellanrum för att hjälpa till med skolinformationen.