JC:s rekonstruktion har nu passerat två månader. Enligt den ursprungliga planen för att vända utvecklingen skulle man få igång försäljningen av bassortimentet, göra en översyn av lager samt tajta till redovisningen. Att få fart på onlineförsäljningen sattes också upp som ett viktigt mål för att företaget på fötter igen.

Hittills inte varit tal om några uppsägningar för kedjans cirka 430 anställda. Det beskedet ligger än så länge fast, säger advokat Lennart Olsson som är ansvarig för JC:s rekonstruktion.

Men två saker oroar honom. Dels har JC:s ledning varit för dåliga på att rapportera resultatet av vad man gjort de senaste månaderna, och dels så har inte försäljningen av basvaror ökat i den takt som man hoppats på.

– Jag vet att bolaget jobbar intensivt på att få till det här. Men för mig är det lite svårt att se hur långt man har kommit. Jag har därför krävt tydligare redogörelser av styrelsen och ägaren, säger Lennart Olsson.

Den inledande månaden betalades de anställdas löner via den statliga lönegarantin, något som är praxis i alla rekonstruktioner. Nu är det återigen JC som står för lönekostnaderna.

– Bolaget har ekonomi att driva verksamheten just nu. Men i planen räknade man med att ha mer pengar i kassan vid det här laget. Så har det inte blivit, säger Lennart Olsson.

Oron har även börjat sprida sig bland personalen. Enligt uppgifter till Handelsnytt har flertalet anställda nu börjat plocka ut sparad semester i rädsla för konkurs. Personal vittnar också om en märkbar tystnad från ledningen, vilket spär på oron.

– Jag kan inte göra annat än att mana till lugn och be om att man avvaktar tills att förändringarna slår igenom ordentligt. Det är ett stort och tungt fartyg att styra om så det är naturligt att det tar lite tid, säger Lennart Ohlsson.

Den 7 juli löper den nuvarande rekonstruktionstiden ut. För att få den förlängd måste JC:s ledning träffa rekonstruktören och fordringsägarna, de parter som JC har skulder till, och då föra fram argument på varför rekonstruktionen bör förlängas.

Handelsnytt har vid upprepade tillfällen försökt nå JC:s finanschef Thomas Dunaker och JC:s presschef Caroline Strömberg för kommentarer.

Fakta: Problemtyngd butikskedja

JC har 54 egenägda butiker i Sverige och cirka 430 anställda.

Kedjan har också åtta franchisebutiker. De påverkas inte av rekonstruktionen.

JC har befunnit sig i ekonomisk knipa ända sedan förra ägaren RNB köpte de Mölnlyckebaserade bolagen JC och Brothers & Sisters 2006.

2013 sålde man vidare kedjan till kinesiska Denim Island Group. Vid det ägarbytet inleddes en omställningsprocess som tagit mer resurser än planerat. Detta kombinerat med svaga försäljningsmånader i början på 2016 ledde till att företaget tvingades till rekonstruktion i april.

Fakta: Rekonstruktion

Rekonstruktion är inte samma sak som konkurs. Då avvecklas företaget helt. Vid en rekonstruktion försöker man avveckla skulder så att verksamheten kan fortsätta. Misslyckas rekonstruktionen kan det dock bli aktuell med konkurs.