I början av maj brann en Coop-butik i Kiruna ner och sju anställda förlorade sin arbetsplats. Strax före midsommar meddelade polisen att utredningen är klar: Branden startades sannolikt i en konservburk där bland annat personalen fimpar sina cigaretter. Det fanns inga misstänkta och inget uppsåt. Utredningen lades ner.
– Det var troligt en fimp som låg bakom branden. Men det går varken att säga vilken fimp eller vem som fimpat. Det är fler än personalen som använder konservburken, säger Ola Folkebrant, förundersökningsledare i Kiruna. 

Polisens misstankar har fått Coop Norrbotten att ändra rökrutiner. Vd Peter Fjällborg är noga med att påpeka att ingen i personalen har gjort något fel. Att rutinerna ändras handlar om säkerhet.
– Sedan tidigare får den som vill röka göra det utomhus på en särskild plats. Men nu är den platsen en längre bit bort från fasaden. Ingen som rökt har gjort fel, säger han.

Facket betonar också att personalen följt de regler som finns. 
– Det är fler som använder askkoppen, men personalen pekas ut på ett väldigt olyckligt sätt. De påverkas såklart av det. Det är oerhört olyckligt, säger Anna-Karin Lilja, ombudsman på Handels i Luleå. 

Alla sju som jobbade i butiken arbetar nu på andra Coop-butiker i området. Ingen har behövt gå ner i arbetstid eller inkomst. Coop Norrbotten hoppas inom kort kunna lämna besked om när återuppbyggnaden kommer att ske. 

Läs tidigare artikel här!