Handelsnytt har tidigare berättat om stämningen av Gina Tricot i Arbetsdomstolen, AD. Fallet rör en Handelsmedlem som under fem års tid jobbade i Gina Tricot-butik i södra Sverige. Anställningsgraden var fem timmar per vecka, men hon jobbade ofta extra utöver det.

Medlemmen ska vid flera tillfällen ha uttryckt en önskan om att gå upp i tid. När butiken i höstas tillsatte två nya tjänster med högre antal timmar än henne trodde hon därför att någon av dessa skulle gå till henne. När så icke blev fallet vände hon sig till facket.

– De började anställa nytt folk och dra in på extratimmarna. Jag fick ingenting och det kändes att jag inte var välkommen längre. Det fick mig att sluta, jag hade lägenhet och kunde inte jobba kvar med så lite tid. Jag har känt mig väldigt utsatt och nedtryckt, sade medlemmen till Handelsnytt i juni.

Nu svarar Gina Tricots tillfördordnade vd Per-Johan Swartling Tricot på kritiken. Han vill inte gå in på detaljer, utan hänvisar till att den rättsliga processen nu ska ha sin gång. Samtidigt anser företaget att deltidsanställningar i grunden är bra.

– Det är naturligtvis tråkigt att det gått så här långt. Vi ska inte föregripa processen men vi har funnits i 20 år, alltid haft samma modell och aldrig stött på det här innan. Skulle det visa sig att vi gjort fel ska vi naturligtvis rätta till det.

Femtimmarskontrakt, är det en viktig del i Gina Tricots modell som du kallar den?

– Det finns väldigt många som vill ha de här kontrakten. Deltiden är driven av personalens behov, av unga människors behov. Vi är en typisk instegsarbetsplats och försöker vara en bra och flexibel arbetsgivare. 

Men unga vill väl också ha vill ha heltid?

– Visst, och då kan man också bli erbjuden det. Vi ser det som att man bestämmer sig efter ett tag, och när man gjort det får man mer timmar, tillsvidareanställning och till sist heltid. Det är en logisk utveckling. Samtidigt är vi inte perfekta, säkert kan någon ha kommit i kläm.

Många av Handels medlemmar vi pratar med beskriver en annan verklighet. Ekonomisk otrygghet, stress och en oförmåga att planera sitt liv eftersom man måste sitta och vänta vid telefonen på att bli inringd.

– Det är en annan sida av det, absolut. Jag kan se det tydligt och klart. Men jag tror inte att det är det vanliga hos Gina Tricot. Det är inte så jag upplever det.

I slutet på juni som fackets juristbyrå LO-TCO Rättskydd lämnade in en stämningsansökan mot Gina Tricot till AD. Enligt juristerna på rättskyddet är företagets agerande ett solklart brott mot företrädesrätten i lagen om anställningsskydd, las. Förutom ersättning för uteblivna timmar begär LO-TCO Rättskydd allmänt skadestånd på 100 000 kronor.

Gina Tricots officiella svar på stämningen väntas komma nu i början på september.

Vad är dina erfarenheter av deltid?

Åsa Danhall, 38 år, Elgiganten Karlskrona.

– Jag lämnar handeln nu och ska börja plugga. Efter 13 år på företaget med en heltidstjänst hyvlades den ner till 88 procent. Jag trivs inom handeln, men hade jag bytt till något annat jobb inom branschen hade jag som bäst fått 50 procent. Att ha sådana skitkontrakt och tvingas jaga timmar är inget alternativ när man har familj.

Cornelia Persson, 26 år, Åhléns City Malmö.

– Jag jobbar själv 75 procent. Med våra öppettider är det lagom, men om det finns möjlighet att jobba 100 procent så är det bra att de som vill det får göra det. På min arbetsplats och för mig personligen så fungerar det ganska bra. Jag kan jobba extra när jag vill och har en bra anställningsgrad i grunden.

Ghazaleh Hedayati, 38 år, Guldfynd Göteborg.

– Jag har jobbat i klädbranschen tidigare, då på 75 procent. Då var chansen större att gå upp i tid. Där jag är nu är grundkontrakten på få timmar. Även om jag oftast får mer timmar finns så känns det osäkert. Risken finns alltid att det blir mindre. Tyvärr ser det ut så nu på dom flesta ställen och alla behöver ju jobb. Det är mycket som påverkas negativt av att jobba på det sättet, till exempel pensionen. Som ung tror jag inte man tänker på sånt.

Fakta: Otrygga jobb breder ut sig

I rapporten Högsta vinsten – ett fast jobb, följer Handels utvecklingen av otrygga anställningar inom detaljhandeln. Rapporten visar bland annat att:

70 procent alla anställda inom detaljhandeln jobbar deltid.

30 procent är tillfälligt anställda. Majoriteten arbetar vid behov.

30 procent har en fast anställning på heltid.

I en färsk SCB-undersökning bland deltidsanställda i detaljhandeln uppger:

42 procent att man jobbar deltid eftersom man inte får heltid av sin arbetsgivare.

24 procent anger studier som orsak till deltid.

Fakta: Detta gäller enligt LAS och avtal

En deltidsanställd arbetstagare som meddelat sin arbetsgivare att han eller hon vill arbeta fler timmar har enligt lagen om anställningsskydd, LAS, företrädesrätt när nya tjänster tillsätts. Längst anställningstid går först. Förutsättningarna är att arbetsgivaren har ett behov av arbetskraft och att den anställde har rätt kvalifikationer.

Även detaljhandelsavtalet säger att det i första hand är deltidsanställda som ska erbjudas fler timmar när behovet ökar.