– Det är ett genuint gammalt företag, en av Värmlands största arbetsgivare. Många undrar hur det kunde gå så snett och varför inget gjorts tidigare. Man kände sig trygg här, säger Therese Andersson, facklig representant för Handels på lagret.

I april beslutade Konsum Värmland att lägga ner lager- och transportfunktionen för att i stället låta Coop Sverige på central nivå sköta detta. Dessutom skulle administrationen effektiviseras och alla tjänstemän utom vd:n fick söka om sina tjänster. Av de 160 som då varslades om uppsägning får 137 anställda på Orrholmen i Karlstad sluta. Det är 43 tjänstemän och 94 kollektivanställda.

Konsum Värmland har tidigare hoppats på nya jobb för en del på den nya omlastningscentralen som Coop Sverige ska etablera i området, men än så länge är det oklart.
– Det är Coop Sverige som bestämmer när var och hur detta ska göras. Det ska väl bli en upphandling och vem som kommer att få uppdraget har jag ingen aning om, säger Therese Andersson.

De uppsagda får hjälp via ett omställningsföretag.
– De har funnits här sedan varslet och man kan gå dit och få hjälp med CV, personliga brev och intervjuträning. I allt det tragiska känns det ändå bra att vi har den möjligheten, säger Therese Andersson.

Själv ska hon studera till ombudsman inom Handels.

Lagrets verksamhet stängs ner i mars nästa år.

Gerd Överby, Handels klubbordförande för tjänstemännen, säger att processen varit tuff.
– Det har varit referenstagningar och anställningsintervjuer eftersom alla fått söka om sina tjänster. En del är luttrade och vana men för andra har det varit jobbigt. Det värsta har varit väntetiden innan allt blev klart, säger hon.

Gerd Överby tycker att förhandlingarna har skötts med respekt från både facket och arbetsgivaren. Hon jobbar med inköp och är en av dem som kommer att lämna företaget. Beslutet är självvalt.
– Jag är för en gångs skull född på rätt sida av strecket. Jag skulle ändå gå i pension snart och nu blir det några månader tidigare bara, säger hon.

Vd Tomas Sjölander vill inte kommentera uppsägningarna utan hänvisar till kommunikationschef Klas Olsson.
– Det har varit en jobbig process med mycket spänning och oro, jag har själv fått söka om det jobb jag haft i 21 år. Men det har gått över all förväntan ändå, säger Klas Olsson.

Han säger att omorganisationen kommer att öka rörelseresultatet med 39 miljoner på årsbasis.
– Men det är ju inte bara på grund av uppsägningar utan vi kommer också att ha en rationellare drift. Dessutom får vi nu tillgång till marken på Orrholmen som ligger centralt och är värd väldigt mycket pengar. Då kan vi frigöra kapital som vi kan investera i butikerna, säger han.

77 tjänstemän, inklusive dem på driften för butikerna, chark och bageri, blir kvar på företaget. Hela Konsum Värmland sysselsätter i dag 1 312 årsanställda. 

FAKTA: KONSUM VÄRMLANDS KRIS

Konsum Värmland har haft ekonomiska bekymmer en längre tid. 2015 redovisades ett rörelseresultat på minus 59, 3 miljoner kronor. 2014 gick man 60,2 miljoner minus.

Våren 2015 aviserades det att elva av föreningens butiker skulle läggas ner. I slutändan blev det tre.

Hösten 2015 varslades 30 tjänstemän inom administrationen om uppsägning. Slutsiffran landade på 26,5 tjänster.

Våren 2016 varslas 160 anställda inom lager, logistik och administration. Kosmetik-butiken Affection i Karlstad läggs ned. Fem anställda berörs.

I och med varslet lämnar Konsum Värmland det 57 000 kvadratmeter stora industriområdet Orrholmen i Karlstad. Vad som händer med lokalerna där är oklart. Totalt arbetar idag 340 personer på Orrholmen.

Hösten 2016 blir det klart att 137 personer får gå från sina jobb, 43 tjänstemän och 94 kollektivanställda.