– Vi har kartlagt branschen och vet vilka företag vi ska börja med, säger Sofia Stenfeldt, ansvarig för Handels e-handelsprojektet.

E-handelsbranschen har växt, men varken Handels eller arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, har hängt med. Därför är få anställda medlemmar i facket och många av arbetsplatserna saknar kollektivavtal. I dag är det 89 procent av e-handelsföretagen med anställda som saknar kollektivavtal, enligt Handels egna siffror.

För att ändra detta har Handels startat ett e-handelsprojekt. Ett första steg har varit att kartlägga företagen: Vilka är de? Hur stora är de? Vilka av dem har anställda?

Den är nu klar och arbetet med att värva medlemmar och teckna avtal kan starta. Extra krut ska läggas på företag som är marknadsledande, har medlemmar eller är stora och har många anställda. Exempel på det är Gudrun Sjöden, Lekmer och Sportamore.

På väntelistan står de som har ett felaktigt kollektivavtal.
– Just nu är det viktigaste att så många som möjligt får det grundläggande skydd som kollektivavtalet ger. Sedan har diskussionerna om ett nytt e-handelsavtal påverkat, men bara till en liten del, säger Sofia Stenfeldt.

Handelsnytt har tidigare skrivit om e-handelsföretag inom matkassebranschen som inte vill byta avtal utan vänta på det nya e-handelsavtalet. Exempelvis har Mathems vd Thomas Kull tydligt signalerat det. Mathem har i dag Handels detaljhandelsavtal eftersom de en gång startade sin verksamhet i butik.
– Det finns ingen anledning för oss att föregå de diskussioner som pågår mellan parterna. Skulle vi teckna e-handelsavtalet konkurrerar vi inte på lika villkor. Det blir dyrare för oss. Då får vi flytta vår verksamhet utomlands eller göra stora förändringar av verksamheten om det överhuvudtaget skulle gå att överleva. Därför vill vi invänta ett avtal som bättre passar vår verksamhet, har Tomas Kull tidigare sagt till Handelsnytt.

Fakta

89 procent av företagen saknar kollektivavtal

1 295 e-handelsbolag med anställda finns i Sverige. Av dem har endast 145 kollektivavtal. Och 36 företag är medlemmar i arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, men saknar avtal.

Stora företag som har kollektivavtal är Lyko (hårvård), Adlibris (böcker), Elgiganten och Dustin (hemelektronik). Källa: Handels egen statistik.