Det är som på Finlandsbåten, konstaterar kassaledaren Mia Gustafsson när hon hör ett rasslande ljud. Det låter som jackpot på ett kryssningskasino, men är i själva verket 100 enkronor som matas ut ur cashguard-maskinen i förbutiken på Mia Gustafssons arbetsplats, City Gross i Norrköping. När myntenheten blir full under butikens öppettid matar kassören ut 100 slantar i taget för att ge plats åt nya.

Jackpotljuden har blivit allt vanligare de senaste månaderna. Mängden mynt har ökat.

– Folk kan komma in med två – tre tusen kronor i mynt. Vi ger dem myntrör som de kan fylla och sedan lämna i kassan, förklarar Mia Gustafsson, som också sitter i styrelsen för butikens fackklubb.

Betala med mynt kan man alltid göra, men de som vill växla mot sedlar kan få nej om butiken redan anser sig ha mer än nog av mynt.

– Tidigare i dag sa jag nej till en man som ville växla ett par tusen kronor som samlats in av tiggare.

Tiggare som växlar har bidragit till att butiken är i nära nog självförsörjande på mynt och sällan behöver beställa mynt till växelkassorna.

Men snart blir slantarna mindre attraktiva. I början av oktober introduceras Sveriges nya mynt: 1, 2 och 5 kronor. Gamla en- och femkronor kan användas fram till 30 juni nästa år, sen blir de ogiltiga. Banker som tar emot mynt är svåra att hitta, så butiker och restauranger väntas få dra tyngsta lasset för att samla in de gamla mynten. Det handlar om drygt 11 000 ton mynt till ett värde av 2,5 miljarder kronor.

Butikerna får betala för att få gamla mynt bortforslade av värdebolag, och för att beställa nya. Många butiker kan förmodas vänta så länge som möjligt med att köpa nya mynt. Men ju närmare slutdatumet man kommer, desto mer ovilliga lär kunderna vara att ta emot de gamla mynten som växel.

– Vi får väl göra som med tjugorna och femtilapparna i våras. Nån gång i maj slutade vi att ge tillbaka de gamla varianterna. Man vill ju ge kunderna bra service, säger Mia Gustafsson.

Samtidigt med myntbytet kommer nya 100- och 500-kronorssedlar. De gamla som ska samlas in uppgår till 45 miljarder kronor – fem gånger mer än i sedelbytets förra etapp när vi bytte ut 20-, 50- och 1000-kronorssedlar. 

En betydande del av sedelmängden tros i dag cirkulera i den svarta ekonomin och i kriminella kretsar. Inför sedelbytet kommer även dessa sedlar fram. Butiksanställda manas till extra vaksamhet mot sedlar som kan ha blivit infärgade vid värdetransportrån, och falska varianter av de nya sedlarna som kan dyka upp innan folk har vant sig vid dem.

På City Gross har säkerhetsrutiner gåtts igenom och kontantsystemen uppdaterats i de åtta av butikens 13 kassor som tar emot kontanter. Informationsmaterial sätts upp i kassor och entréer. Anställda utbildas för att kunna kolla säkerhetsdetaljerna på de nya pengarna och informera kunder.

Huvudskyddsombudet Jonas Olsson tror att även denna etapp av sedel- och myntbytet ska gå relativt smärtfritt.

– Förra omgången gick ju bra efter visst strul med cashguardmaskinerna i början. Om det uppstår problem får vi ta tag i det då, säger han.

Hur hanterar ni mynt- och sedelbytet?

Anna-Lena Redin, skyddsombud Coop Forum Västerås:

– När de nya sedlarna kom förra hösten var det lite problem med kontantsystemet, så vi fick använda manuella kassalådor ett tag. Det är viktigt att personalen får utbildning så att alla vet vad som gäller. Vi har inte diskuterat en gräns för myntbetalningar, men det kan bli krångel. Maskinen säger stopp om någon lägger i för mycket.

Helena Svanberg, Handelsombud Ica Nära Stora Sundby:

– Sedan någon månad tillbaka får vi in jättemycket mynt. Vi tvingas säga nej till dem som vill växla, men betala kan man göra. Folk kommer med stora påsar med tusentals kronor. Vi har inte slutet kontantsystem utan måste räkna allt manuellt, det stoppar upp kön. Vi säger åt dem att gå till banken i Kungsör eller Eskilstuna.

Sara Källmark, skyddsombud Ica Maxi Nacka:

– Vi har ganska länge tagit emot stora mängder mynt. Vi har har en myntmaskin som vi hänvisar till för kunder som har extra mycket. Med sedlarna tror jag inte att det blir några stora problem.

Fakta

Tidplan för byte av sedlar och mynt

3 oktober 2016 Nya mynt: 1, 2, 5 kronor. Nya sedlar: 100 och 500 kronor.

1 juli 2017.  Gamla mynt och sedlar ogiltiga: 1, 2, 5, 100 och 500 kronor.

31 augusti 2017. Sista dag att sätta in gamla mynt på bankkonto.

30 juni 2018. Sista dag att sätta in gamla sedlar (100 och 500 kr) på bankkonto.

Efter utgångsdatum kan gamla sedlar lösas in av Riksbanken mot en avgift på 100 kronor. Detta gäller dock inte för mynt. 

Fakta

Lättare, färre, säkrare

De nya mynten är lättare än de gamla. En ny enkrona väger 3,6 gram, en gammal 7 gram. Antalet mynt väntas minska tack vare introduktionen av den nya tvåkronan.

De nya mynten är fria från nickel, vilket är en fördel för nickelallergiker.

De nya sedlarna har en rad nya säkerhetsdetaljer som gör dem svårare att förfalska.

Sedlarna pryds på framsidan av en svensk kulturpersonlighet medan baksidan visar ett svenskt landskap med anknytning till personen. På 100-lappen är det filmstjärnan Greta Garbo och Stockholm. På 500-lappen är det operasångerskan Birgit Nilsson och Skåne.

Uttagsautomater kommer successivt att ställas om till att ge ut de nya sedlarna. Det största automatföretaget, Bankomat AB, räknar med att ha nya sedlar i alla bankomater senast i början av april 2017.

Riksbankens nya webbtjänst ”Myntkartan.se” visar var allmänheten kan växla in mynt. Den pekar i första hand ut bankkontor, men även butiker som valt att välkomna mynt för inväxling. Ytterst få butiker har frivilligt anmält sig för att synas på kartan. Myntkartans användare kan dock själva lägga till butiker som tar emot mynt.

Ett annat digitalt hjälpmedel är Riksbankens app ”Kolla pengarna”. Ladda ner den till din smartphone så blir det lättare att hålla koll på sedlar och mynt.