– Vår medlem hade inte fått informationen om att nya regler gällde för att ta hem varuprover. Att då avskeda henne för att hon gjorde som de brukar är helt absurt, säger Ulla-Britt Thor, ombudsman på Handels i Göteborg.

För att kunna ge bra service vill många företag att anställda själva testar produkterna de säljer, exempelvis hudkrämer eller smink.  På Kicks uppmuntras anställda att ta hem varuprover. Det kan vara färdigförpackade tester eller små burkar där de anställda själva lägger lite av den krämen som de vill testa.

Just den dagen Sara tog med sig varuprov hem görs en kontroll av alla anställdas väskor, så kallad hemgångskontroll. I Saras väska låg köpta varor med kvitto och några varuprover.

En vecka senare kallades hon och facket till ett möte med butikschefen. Där avskedades Sara för att hon hade tagit hem varuprover utan ett särskilt utförselbevis. Kicks hade nämligen bytt rutiner. För att få ta hem varuprover krävdes nu utförselbevis.
– Det är arbetsgivarens skyldighet att se till att alla har kunskap om ändrade rutiner. Det har inte skett i detta fall. Sara har inte nåtts av informationen. Att då avskeda en anställd menar vi inte står i proportion till vad vår medlem gjort, säger Ulla-Britt Thor.

Handels har därför stämt Kicks i Arbetsdomstolen. Facket kräver ett skadestånd på 75 000 till 150 000 kronor.

I förhandlingar med Handels framkommer det att Kicks menar att Sara fått information om de nya rutinerna. Och att ta hem varuprover utan utförselbevis är olovligt, vilket är grund för avsked. Kicks vill dock inte kommentera hur och när Sara fått informationen.
– Vi avböjer att kommentera ärendet, skriver Hedvig von Mentze, pressansvarig på Kicks i ett mejl till Handelsnytt.

Ulla-Britt Thor säger att det är vanligt att utförselbevis eller liknade krävs för att ta hem varuprover. Det är med andra ord inga konstigheter. Däremot måste arbetsgivaren se till att alla vet vad som gäller.
– Det vanligast är att anställda sätter sin namnteckning under informationsdokumentet så att det är tydligt att de har tagit del av informationen. Det har inte skett i detta fall, säger hon.

Fotnot: Sara heter egentligen någonting annat. Den verkliga Sara vill inte kommentera avskedet under pågående process.