– Det är jättekul. Det betyder jättemycket, säger Ronny Nilsson som jobbar på Folksams telefonrådgivning i Sundsvall.

I dag, den 24 oktober, tog han tillsammans med chefen Andreas Strindlund emot priset på Hilton hotell, Slussen i Stockholm. Motiveringen löd: ”Folksam kundrådgivning är en arbetsplats där arbetstagare, fackliga företrädare och chefer har förmågan, viljan och ambitionen att tillsammans bidra till positiv utveckling för alla inblandade parter.” Priset delades ut av Handels ordförande Susanna Gideonsson.
– Folksams telefonrådgivning har visat att det går att kombinera höga krav på produktion och flexibilitet med trygga jobb och bra arbetsmiljö, säger hon.

Samsyn och viljan att komma överens är avgörande för en bra arbetsplats, menar Ronny Nilsson, som också är vice ordförande i fackklubben.
– Det har verkligen vi med vår arbetsgivare.

Även chefen Andreas Strindlund betonar vikten av samarbete.
– Det räcker inte med en stark arbetsgivare eller en stark fackklubb. Bäst resultat når vi när vi jobbar tillsammans.

Ronny Nilsson och hans kollegor har sex-timmars arbetsdag. Hur stor betydelse har det tror du?
– Vi får mer tid för återhämtning men får ändå lika mycket gjort. Det känner även vår arbetsgivare. Så det är definitivt någonting som vi mår bra av, säger Ronny Nilsson.

Totalt kom det in tio nomineringar till priset. Butiker, lager och arbetsplatser för tjänstemän som organiseras av Handels har varit med i tävlingen. Förutom äran består priset av att Handels planterar träd för 10 000 kronor i Viskogen. Förra året vann Ellos i Borås.

Vill du nominera din arbetsplats till nästa års pris kan du göra det i sommar.

Fakta

Ska höja statusen

Priset kom till för att Handels vill lyfta de goda exemplen, de arbetsplatser som fungerar, men också för att höja statusen i handeln. Alla som är medlemmar i Handels kan nominera och man kan nominera själv eller i grupp. Arbetsplatsen måste ha kollektivavtal.

Förra året var första gången som det delades ut. Då vann Ellos i Borås med motiveringen att arbetstagare, fackliga företrädare och chefer har förmågan, viljan och ambitionen att tillsammans bidra till positiv utveckling för alla inblandade parter. I år nominerades tio arbetsplatser.

Folksams telefonrådgivning tävlade mot Gekås Ullared, Ullared, Ica Nära Helges, Vetlanda, Ica Kvantum, Liljeholmen, Lidl, Ystad, Toys R Us, Luleå, Ica Nära, Veinge, Art by Wixners, Umeå, Ahlsell Logistikcentrum, Hallsberg och Ica Maxi, Östersund. Källa: Inskickade nominerade.

TIps

Ronnys ingredienser till en bra arbetsplats

Öppen dialog

En vilja att komma överens

Ömsesidig respekt