Carina Thörnkvist på Coop Konsum i Askersund har just haft rast när hennes kollega ringer från kassan och säger att en tjej har stoppat något i fickan.

Carina Thörnkvist konfronterar tjejen vid kassorna och ber att få titta i hennes väska. Då rusar hon ut ur butiken och Carina springer efter. Hennes kollega kommer efter och får tag i axelremmen på väskan och lyckas stoppa tjejen. Hon säger enligt polisförhören ”förlåt” och lovar att följa med in på kontoret. Men i stället sticker hon.

Kvar är väskan med varor för 531 kronor. Sex burkar energidryck, två tandborstar, tandkräm, lotion, tvål, choklad, lösgodis, naturdietbitar, plåster och glass. Polisen kände igen tjejen på övervakningsfilmen.

– Ett halvår senare kom ett kuvert från domstolen i Örebro. Jag var kallad som vittne och om jag inte kom till rättegången skulle jag få böter. Just den dagen skulle jag till Gotland och fira en vän som fyllde 50 år. Till slut fick jag tillåtelse att lämna vittnesmål via telefon, säger Carina Thörnkvist.

Tjejen dömdes till skyddstillsyn för snatteriet och flera andra brott. Hon måste också genomgå behandling för narkotikamissbruk. 

Carina Thörnkvist har jobbat på Konsum i Askersund i 30 år. Med jämna mellanrum har de snattare i butiken. 

– Att vi är så få i personalen på helger och kvällar är jobbigt. Vi måste stå i telefonkö hos polisen väldigt länge. Jag vill inte heller vara ensam med en påverkad person på kontoret. Då känns det lite som att man hellre skulle strunta i att ta fast någon. 

Det är inget krav från arbetsgivaren att konfrontera snattare. De anställda har fått gå en utbildning om hur de ska hantera och förebygga snatteri via Coops intranät. 

– Man kan hälsa på kunden, hålla sig i närheten om man tror att någon ska snatta och be att de lämnar väskor och kassar utanför. Vi som har jobbat länge är mer framåt när det kommer till snattare, säger Carina Thörnqvist.

Hur hanterar du snattare?

Elin Stahre, 24 år, Sephora i Nacka Forum, Nacka

– Vi råkar ut för ganska mycket snattare i butiken. Om jag ser att någon är på väg att ta något säger jag hej och frågar om personen vill ha hjälp. Vi har tydliga riktlinjer att vi inte ska göra så mycket själva utan kalla på vakterna i gallerian. Det händer ibland ändå att vi försöker stoppa personer om larmet går. Min kollega blev slagen i ansiktet av en kille som snattat en parfym, så det var lite obehagligt.

Michelle Mukkala, 30 år, Coop Konsum Hammarby Sjöstad, Stockholm

– Vi har rätt mycket snattare. Det är ofta kött men nyligen var det någon som tog massor med apoteksvaror. Det finns nog ett stort mörkertal också. Mina kollegor på golvet ser nog mer än mig som jobbar i delin.
– Vi ringer polisen men det är inte alltid de kommer. Då tar vi tillbaka sakerna och säger åt snattaren att sticka härifrån.

Herman Sandqvist, 29 år, Ica Nära Skogsbacken, Sundbyberg

– Vi har i allra högsta grad problem med snattare. För en dryg timme sedan plockade jag en skolungdom som tagit godis. Ibland kommer tio ungdomar in samtidigt och bara plockar på sig. Det är respektlöst. Men när vi tagit någon brukar det vara lugnt ett tag.
– På kvällen jobbar vi själva på golvet och om det är en vuxen kan det vara farligt att gå in i det.

Fakta Fyra typer av snatterier/stölder

1. Stölder som upptäcks först efter de skett

Tomma kartonger, avklippta larm mm. Upplevs mer irriterande än obehagliga av anställda.

2. Vanliga kunders snattande

Ofta går ingripandena lugnt till men det kan även bli obehagliga situationer.

3. Organiserade ligor

Planerade stölder som ofta rekats innan. Flera personer är inblandade och några kan försöka lura bort personalen med frågor medan en annan stjäl.

Fakta Snatterier i siffror

50 400 stölder/snatterier anmäldes 2015, enligt Brå.

54% av anmälningarna lades ner, enligt Svensk Handel.

2 000 000 stölder/snatterier, för 4,6 miljarder kronor, begås egentligen varje år, uppskattar Svensk Handel. 

 

Ur Handels rapport om stölder och snatterier: 

Hur ofta har du själv under de senaste sex månaderna råkat ut för stöld/snatteri?

Aldrig 19 %

Någon/några gånger 37 %

Flera gånger i månaden 18 %

Flera gånger i veckan 10%

Dagligen 5 %

Vet ej 11 %

Upplevelser av obehag av stölder och snatterier

Upplever obehag: 76 %

Upplever ej obehag 15 %

Vet ej: 9 %

Vem hanterar vanligtvis snattare?

Anställda 25 %

Chefer 12 %

Väktare/ordningsvakter 31 %

Varierar 27 %

Vet ej 6 %