Svamprisotton är under tillagning i Angelica Nylanders kök. Hon har varit helvegan i tre år, främst på grund av djurhållningen.

Det puttrar och doftar i grytorna hemma i Angelica Nylanders kök. De två katterna ligger på fönsterbrädan och tittar lojt ut mot gatan.

Det är här hemma i vardagsstöket som Angelicas aktivism främst pågår.
– Jag rammar inga harpunfartyg och sprayar inga sälar. Mitt sätt att slåss för djuren är att inte äta dem och att anstränga mig för att hitta andra alternativ. Jag försöker också alltid hålla en diskussion om vikten av vad och hur vi äter.

Hon har alltid varit intresserad av mat. Så väcktes intresset för hälsa. Sedan började hon se relationen mellan mat, hälsa och samhälle.
– Ta våra moderna folksjukdomar till exempel som är så direkt kopplade till hur samhället ser ut. Stress och oregelbundna mattider, vanligt för oss som jobbar inom handeln, påverkar matsmältningen, som i sin tur påverkar hur vi kan prestera och på längre sikt vår hälsa. Därför är det så viktigt att vi har möjlighet att äta våra måltider i någorlunda lugn och ro. Jag blev intresserad av de stora folkhälsofrågorna när jag studerade till dietist.

På Life, där hon jobbar nu träffar hon kunder som ofta är medvetna om sin hälsa och försöker förebygga sjukdomar. Där kan hon ge råd om mineraler, vitaminer och supermat med mycket antioxidanter.

För Angelica är den djurrättsliga frågan ändå den viktigaste orsaken till att hon blev vegan. Det är en etik- och livsstilsfråga, menar hon, om hur vi människor ser på oss själva när vi tar oss rätten att döda och äta djur.
 – Framförallt djurhållningen. Den vill jag inte vara en del av och det är inte så svårt att avstå. Det finns många produkter att ersätta kött med och man kan välja mejerivaror baserade på havre, kokos eller soja.

Man behöver inte bli helvegan för att göra nytta menar Angelica.
– Byt ut någon rätt i veckan eller någon enstaka ingrediens. Jag körde linsgryta med kokosmjölk till en början. Den var god, funkade till vardags och innehöll det jag behövde. Sedan lärde jag mig fler och fler rätter och för tre år sedan blev jag helvegan.

I dag är det höstkantareller och rödbetor som ligger i grytorna.
– Här har jag bytt ut traditionella mejeriprodukter mot vegetabiliskt margarin och creme fraiche på havre. Jag har plockat svampen själv och köpt närodlade rödbetor. Jag tänker på helheten.

Till den som vill börja äta mer medvetet och kanske gå över till veganmat ger hon rådet att inte drabbas av prestationsångest.
– Du behöver ju inte bli heltidsvegan på en gång och vara det för alltid. Små små steg är bättre än inga. Något du däremot inte får fuska med är vitaminen B12. Det är otroligt viktigt eftersom det bara finns i animalisk föda och är ett ämne vi inte kan leva utan.

Lena Bäckman Lägerdal
Frilansjournalist

Fakta

Angelica Nylander

Ålder: 26 år.
Familj: Sambo och två katter.
Fritid: Bågskytte.
Hälsotips: Strö nässelpulver över maten och få extra vitamintillskott.
Saknar ibland: Ost.
Vad är vegan: Tar avstånd från all exploatering av djur och avstår från kött, mejeri, ägg, honung, skinnkläder och päls.