”Det fanns inte i min värld att jag skulle få sluta”. Kent Dracéus har jobbat inom Konsum Värmland i 30 år och trodde att han satt säkert på sin fasta anställning.

På varje soptunna på det stora industriområdet har någon målat en gul sol – symbolen för Konsum Värmland. Men det är mörka moln i dag över högkvarteret i Karlstad, även om det doftar av bullar och korv. 

Snart ska bageriet, charken, och den stora färskvarucentralen bytas ut mot nyproducerade lägenheter med utsikt över Vänerns stålgråa vatten. 

Orrholmen har ett attraktivt läge, enligt ledningen. Det som förr var utkanten av staden har blivit värt miljoner. De anställda var okej med att flytta. Vad de inte hade väntat sig var att bli arbetslösa. 

– Förra året pratade ledningen om hur trångbodda vi var och att vi behövde nya lokaler. Vi spekulerade mycket i hur bra det skulle kunna bli. Sen kom det här, säger Kent Dracéus, som jobbar på färskvarucentralen.

Konsum Värmland har haft ekonomiska bekymmer under en längre tid. Flera butiker har lagts ned och administrationen har slimmats. I våras varslades 160 anställda inom lager, transport och logistik. Hela lager- och logistikverksamheten läggs ner och Coop Sverige tar över. Personalen får inte följa med. På huvudkontoret i Karlstad fick alla tjänstemän söka om sina tjänster. Under hösten blev det klart att 137 personer får gå från sina jobb, 43 tjänstemän och 94 lager- och transportarbetare. 

Kent Dracéus var hemma och var sjukskriven för högt blodtryck på grund av stress när det ringde från jobbet och han fick beskedet att han och alla andra på lagret var varslade om uppsägning.

– Jag fattade ingenting. Vi hade ju haft så mycket att göra, sen kom beskedet och det var väl inte så bra för stressen. Men sedan några veckor tillbaka mår jag skitbra för jag har äntligen bestämt mig för att jag ska gå i pension.

Kent Dracéus plan var att gå i pension vid 63 års ålder. Nu blir det vid 61, även om det innebär sämre villkor. Han tror inte att han har någon större chans att hitta ett nytt jobb. 

Hans kollega Fredrik Johansson är 27 år och har jobbat här sedan studenten. När Konsum Värmland skaffade ett nytt plocksystem, Pick by voice, och tog in hela Värmlandscharks sortiment till lagret – då var jobben tryggade, tänkte han.

– Vi jobbar övertid nästan varje dag. Det är mycket att göra för att vara arbetsbrist, säger han skämtsamt, men tillägger med allvar i rösten:

– Jag känner inte för att slita ut mig och få mer ont i ryggen än vad jag redan har. Vi har inte fått något tillbaka förutom sparken. 

Samtidigt ser Fredrik Johansson uppsägningen som en ofrivillig spark i baken. Senare på dagen ska han gå till en studievägledare. Han är glad för att de får ekonomisk hjälp via Trygghetsfonden om de vill studera. 

– Drömmen är att få jobba med kläder. Kanske att vara säljare för något varumärke. Och att slippa jobba i de här fula kläderna, säger han och syftar på de grova arbetsskorna, täckbyxorna, och underställströjan.

Det är 2–3 plusgrader på färskvarucentralen. Truckar svischar fram och tillbaka, möts och lämnar artigt företräde. En medarbetare lastar av en pall med yoghurtbägare bredvid pallarna med sill, varmkorv, salladsmix och brieost. Det ryker när dörren till det minus 28 grader kalla fryslagret öppnas. En truckförare kommer ut med frost på mössan och sjalen uppdragen över näsan. Han sällar sig till en liten grupp andra förare som håller på att få nya fina truckkort i handen nu när de ska söka jobb. 

Det är flera saker på lagret som skvallrar om att allt inte står rätt till. Städningen är nedprioriterad. Det ligger pappbitar på golvet. Det stora samtalsämnet är, förutom vad man ska göra i framtiden, hur Konsum Värmland skött sitt bolag. 

Onödigt låg produktivitet och en historisk oförmåga att ta tag i saker. En administration som på sina håll gör vad man redan betalar Coop centralt för, besparingar som inte fullföljts och ett it-system som tagit tio år att få ordning på. Det är några saker som kommer fram i en rapport från den arbetstagarkonsult som facket begärde i samband med varslet. 

De fackliga representanterna har reserverat sig i alla beslut i bolagsstyrelsen som har med personalneddragningar att göra. Nu har Therese Andersson, facklig företrädare på lagret, suttit med 50–60 personer i deras uppsägningssamtal med cheferna. 

– Man vet aldrig hur en person reagerar och min största oro var om någon skulle börja gråta för då börjar jag också gråta. Men det har gått bra hittills, man får stålsätta sig, säger hon. 

Stämningen på lagret beskrivs som deppig och folk är lättirriterade. Det som tidigare gick att skämta om kan plötsligt tas på allvar. Flera har blivit sjukskrivna och det har hänt att anställda brutit ihop. Therese Andersson säger att det är som att befinna sig i en berg- och dalbana och att alla befinner sig på olika platser från en dag till en annan. Hennes kollega Örjan Gustavsson, som också sitter i klubbstyrelsen, håller med.

– Jag har inte hunnit tänka efter än eftersom vi är mitt uppe i det. Samtidigt som man måste bry sig om sig själv så ska man kolla hur kollegorna mår. Jag är en sådan som ser positivt på det mesta och planerar inte att vara arbetslös en enda dag men det är klart – ju närmare slutet vi kommer vet jag inte hur jag reagerar.

Lagret stänger den 5 mars nästa år. På kontoret en bit bort på Orrholmen jobbar Lotta Nielsen med support. Det är henne man ringer om butikens kassaapparater hänger sig, om varorna inte kommit eller det gjorts en felbeställning. Hon har jobbat i företaget i 32 år och fick plötsligt söka om sitt eget jobb. Tjänstemännen på kontoret fick gå på intervjuer och göra tester.

– Det var jättejobbigt. Undrar om jag har vad som krävs? Jag satt och läste annonserna noga. Jag har bara sökt ett jobb utanför Konsum Värmland så det var svårt att skriva ett personligt brev. Det är lättare att komma på nackdelar än fördelar om sig själv.

Hon fick också göra ett test som hon beskriver som ett ”Mensa-test”. 

– Tänker jag som man ska tänka? Jag fick höra att de kommer att gå mycket på testsvaret. Det var en orolig tid innan jag fick svaret. Men det gick ganska bra.

Lotta Nielsen fick behålla jobbet. Men två kollegor på hennes avdelning måste sluta och en har hamnat på en annan avdelning. 

Tillbaka i kylan på färskvarulagret pratar vi om hur konsumentföreningen har utvecklats. De som jobbat länge pratar om att det förr fanns en stolthet över att jobba på Konsum Värmland. 

– Det är ett stort välrenommerat medlems-ägt företag där man kände sig trygg och stolt över att jobba. Men det känns som att cheferna har dragit ner på kostnaderna i många år, i stället för att se möjligheterna. Mest på butikssidan men nu har det kommit hit också, säger Kent Dracéus. 

– För mig är det där med stoltheten svårt att förstå. Jag har bara varit med om att det har blivit mer att göra på färre anställda, säger den yngre Fredrik Johansson.

Fakta Krisen

Konsum Värmland har haft ekonomiska bekymmer en längre tid. 2015 gick man back med 59, 3 miljoner kronor. 

Våren 2015 aviserades det att elva av föreningens butiker skulle läggas ner. I slutändan blev det tre.

Hösten 2015 varslades 30 tjänstemän inom administrationen om uppsägning. Slutsiffran landade på 26,5 tjänster.

Våren 2016 varslades 160 anställda inom lager, logistik och administration. Kosmetik-butiken Affection i Karlstad läggs ned. 

Hösten 2016 blir det klart att 137 personer får gå från sina jobb, 43 tjänstemän och 94 kollektivanställda. 

I och med varslet lämnar Konsum Värmland det 57 000 kvadratmeter stora industriområdet Orrholmen i Karlstad.