Med motiveringen ”Sanna Gideonsson för de deltidsanställdas talan med krav på att få upp lägstalönerna – och hon gör det med välvässade argument och bemöts med respekt. Även i motståndarlaget.” klättrar Handels ordförande från plats nio till plats fem i branschtidningen Markets årliga maktlista.

Listan består av totalt 68 personer och tas fram av en jury från Market och tidningen Icanyheter. Därtill hålls en omröstning bland tidningarnas läsare.

Värt att nämna om årets lista är att Susanna Gideonsson placerar sig före både Svensk Handels ordförande Karin Johansson (7), samt Ica-gruppens vd Per Strömqvist (6). Hon klår även de lite mer luddiga motståndarna Google (14) och Instagram (34).

Själv tar hon dock det hela med en klackspark.

– Man ska inte ta det på för stort allvar, men någonstans visar det väl att vi som förbund når fram med våra frågor. Hela förbundet, från förtroendevalda till anställda, ligger bakom detta genom ett långt och träget arbete med våra kärnfrågor, säger Susanna Gideonsson.

Vad gäller maktfrågan påminner hon om att även det ska sättas i perspektiv. I de allra flesta fall är det arbetsgivarna som har överhanden, säger Susanna Gideonsson

– Pratar man om arbetsmarknadens parter så ligger makten nästan jämt hos arbetsgivaren. Enda undantaget är möjligtvis i en avtalsrörelse, och där utnyttjar vi som förbund alltid vår makt med försiktighet.

Tidigare har bland annat Handels förhandlingschef Per Bardh samt Handels chefsekonom Stefan Carlén kvalat in på listan. I år är dock Susanna Gideonsson ensam facklig representant.

Topp tio mäktigaste i handeln

  1. Pär Svärdson, vd, Apotea.
  2. Mia Brunell Livfors, vd, Axel Johnson.
  3. Karl-Johan Persson, vd, H&M.
  4. Niclas Eriksson, vd, Elgiganten.
  5. Susanna Gideonsson, förbundsordförande Handels.
  6. Per Strömber, vd, Ica-gruppen.
  7. Karin Johansson, vd, Svensk Handel.
  8. Lars-Åke Tollemark, nordenchef, Unibail Rodamco.
  9. Susanne Ehnbåge, vd, Netonnet Group.
  10. Olav Thon, ägare, Olav Thon-Gruppen.