– Det känns tryggt, för det är obehagligt och hotfullt ibland. Personen som sitter i kassan har redan en larmknapp, men hon eller han har inte alltid möjlighet att trycka på den. Nu kan vi som är på golvet göra det. Det känns tryggt, säger Lena Löwgren som jobbar på Forum-butiken och är ordförande för butikernas gemensamma fackklubb.

Idén att skaffa bärbara larm, små dosor som kan fästas i skärpet eller fickorna, kom efter knivrånet på Konsum-butiken i början av september i år.
– De anställda var oroliga efter den händelsen. Vi funderade på hur vi skulle kunna stärka upp säkerheten ytterligare, säger Thomas Lundh, vd på konsumentföreningen Coop Finspång som driver Coop-butikerna.

Larmen är trådlöst kopplade till det befintliga larmsystemet. Kostnaden är marginell, menar Thomas Lundh.
– Rånen har blivit fler och grövre så vi måste uppgradera oss för att våra anställda ska känna sig trygga. De anställda som var med om knivrånet i oktober mådde riktigt dåligt i flera veckor. Och en anställd som varit utsatt för rån för flera år sedan fick tillbaka sina minnen från det rånet och mådde väldigt dåligt av det, säger Thomas Lundh.

Larmet ger en särskild trygghet, menar Lena Löwgren.
– Vi har gått kurser i förebyggande arbete och säkerhet, men det räcker inte. Det känns tryggt att ha en larmknapp, att veta att polisen eller väktare kommer så fort som möjligt. Även om jag hoppas att aldrig behöva använda den.

Butikerna har tillsammans 60-talet anställda och det är personalen som jobbar kvällstid på golvet som har de bärbara larmen.

Att butiksanställda känner sig otrygga på jobbet på grund av snatterier och stölder framkom nyligen i en rapport från Handels, där facket intervjuat över 800 butiksanställda. Av de intervjuade säger 70 procent att de själva har utsatts för snatteri och stöld. 35 procent säger att de inte fått vare sig information eller utbildning i hur man ska hantera snattare.
– Vi ser bärbara larm som ett bra komplement till att ha en ökad bemanning de sista timmarna före stängning. Det är ofta vid den tiden rån, stöld och snatterier sker också just för att det är färre anställda då, säger Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels.

Handelsnytt har ringt Ica, Coop och Axfood för att höra hur vanligt det är att personalen utrustas med bärbara larm. Här kan du se svaren!

Tips!

Lenas tips för en tryggare arbetsplats:

Försök att ha kontakt med kollegor – gå ronder i butiken. Ring varandra.

Snatteriet eller stölden sker först när personen tagit varan ut ur butiken. Så håll koll. Ingrip inte om det innebär fara.