Ni får allvarlig kritik för situationen i Västerås. De anställda har känt sig utfrysta och trakasserade. De menar att Gina Tricot hanterar sina anställda genom management by fear och att butikscheferna får dessa order uppifrån.

– Jag har väldigt svårt att tro att det fungerar på det sättet. Men om någon sagt det så får jag lyssna. Management by fear är i alla fall ett begrepp som är helt uteslutet att använda om oss.

– I de fall där någon upplever sig ha blivit för tufft hanterad, vill jag å företagets vägnar be om ursäkt. Vi kan alla ha en dålig dag på jobbet, men det finns ingen idé om att vara tuff mot personalen. Vi vill tvärtom att de ska tycka om vårt mode och våra butiker.

Kritik finns mot att er personalpolitik förändrades när Nordic Capital klev in 2014. Att de systemsatte införandet av fåtimmarskontrakt.

– Det avfärdar jag till 100 procent. Nordic Capital har inte försökt att styra i någon riktning som liknar det här. Att det kan bli slitningar är en sak. Men vi har alltid haft samma modell i butikerna, med några heltidare och ett gäng unga som ser det som ett extrajobb.

Ni ska också ha hyvlat medarbetares kontrakt, trots att ni lovat att inte göra det. Hur ser du på det?

– Innerstadsbutiken i Västerås har halverat sin försäljning efter att köpcentrumet utanför stan kom till. Jag vet att det har varit en del tråkiga samtal, men det har helt enkelt varit omöjligt att behålla bemanningen.

– Vid ett möte sa jag att vi skulle hålla på anciennitetsprincipen (sist in först ut, reds. anm). Man kan ha tolkat det som att vi lovade att allt skulle vara som det var. Men innerstaden i Västerås har varit en ekonomisk katastrof. Vi kan inte gå emot ett vattenfall.