Kan en arbetsgivare tvinga ner mig i timmar?
Ja.
Du kan bli omplacerad till det jobb du redan har, fast på färre timmar. Tidigare kunde anställda bara omplaceras till ett annat ledigt jobb, det vill säga ett jobb med helt eller delvis andra arbetsuppgifter.

Spelar det någon roll om jag tackar ja till omplaceringen, fast under protest?
Nej. Det är fortfarande ett ja. Att du är tvingad till att gå ner i timmar för att inte förlora jobbet helt är oväsentligt. Ingen hänsyn tas längre till att anställda är i en beroendeställning, att arbetsgivare och anställda inte är jämställda parter. Det har AD tidigare gjort.

Tackar du ja (även om det är under protest) är omplaceringen ett skäligt erbjudande. Oavsett om omplaceringen innebär 13 timmar färre i veckan.

Har jag rätt till uppsägningstid och uppsägningslön för de förlorade timmarna?
Nej. Du har inte rätt till uppsägningstid eller lön. Tidigare kunde du ha rätt till det. Då kunde omvandling av heltid till deltid ses som omreglering av tjänst. Tackade du då ja under protest – och arbetsgivaren trots det lät dig jobba färre timmar – menade AD att arbetsgivaren sagt upp dig på de timmar du förlorat. Du hade då rätt till både uppsägningstid och uppsägningslön.

Vad händer om jag tackar nej?
Du förlorar jobbet helt.

Källa: AD 2009 nr 50, AD 2012 nr 16 och Olov Östensson jurist på LO-TCO Rättsskydd.