Anställda vid Ikea i USA kommer efter årsskiftet få det lite enklare att kombinera arbete och familjeliv. Detta efter att möbeljättens amerikanska avdelning beslutat att införa fyra månaders betald föräldraledighet för all personal med över tre års anställning. Under åtta veckor får de anställda full lön, därefter går man ner till 50 procent av lönen.

– Vi anser att alla Ikea-medarbetare förtjänar möjligheten att ta tid att återhämta sig, och att man utan stress för utebliven inkomst ska kunna bygga banden med sina nytillkomna barn, skriver Jakob Holmström, pressansvarig på Ikea i ett mejl till Handelsnytt.

Anställda med minst ett års anställning får även de rätt till föräldraledighet. Då som mest tre månader, varav de första sex veckorna med full ersättning. De resterande sex veckorna får personalen halva lönen. Både heltid- och deltidsarbetande omfattas av de nya reglerna. Totalt berörs runt 12 000 personer.

– För många innebär det här en stor förbättring, framför allt för mammorna som kan vara hemma med sina barn under amningsperioden. Men även för papporna som också omfattas av detta, säger Handels internationella ombudsman Karin Jungerhem.  

Ikea lanserade tidigare i år ett globalt program för att förbättra anställningsvillkoren för sin personal. I programmet ingår bland annat rätt till övertidsersättning, rast, vila mellan arbetspassen samt att inga kontrakt får vara lägre än tolv timmar. Reglerna om föräldrapenning gäller emellertid bara i USA och har inget med programmet att göra.

Karin Jungerhem tycker sig se en global trend vad gäller förbättrade villkor vid just föräldrapenning.

– Jag vet att till exempel H&M erbjuder detta på vissa marknader där man saknar socialförsäkringssystem. Men även Telenor och nu Ikea. Vi hoppas att utvecklingen håller i sig och sprider sig ännu mer, säger hon.

Relationen mellan fackföreningsrörelsen och Ikea är dock inte helt okomplicerad i USA. På koncernens varuhus i Stoughton Massachusetts har företaget till exempel anklagats för antifackliga åtgärder genom att försöka hindra logistikavdelningen att starta klubb.

Ikeas agerande i Stoughton har bland annat fördömts av Handels och det globala facket UNI.

 

Fakta: Föräldrapenning

I Sverige betalas föräldrapenning ut i högst 480 dagar. Föräldrapenningen är en del i föräldraförsäkringen, där även mammaledighet, pappaledighet, tillfällig föräldrapenning och förkortad arbetstid ingår. Svensk föräldraförsäkring anses vara en av världens mest generösa.

I USA har föräldrar rätt att vara borta från jobbet i 12 veckor, men det finns ingen nationell statlig ersättning. Privata lösningar, eller ersättning från delstaterna förekommer dock.

Här kan du läsa mer om föräldrapenning och föräldraförsäkring internationellt.