I går berättade Aftonbladet om en taxiresa som SSU:s ordförande Philip Botström genomförde i söndags natt. Ordföranden hade befunnit sig på Folk & Försvars kongress i Sälen och skulle sedan tillbaka till Stockholm för att medverka i ett möte med Socialdemokraternas verkställande utskott på måndagsmorgonen.

Taxiresan gick på 7 900 kronor. En summa som Aftonbladet ifrågasatte i en intervju med SSU:s pressekreterare under tisdagen. Men det man då inte berättade var att Philip Botström aldrig dök upp på verkställande utskottets möte.

När Handelsnytt träffar ordföranden på Sveavägen 68 i Stockholm anger han som skäl att han sedan en tid tillbaka drabbats av psykisk ohälsa, något som han inte berättat ens för sina närmsta medarbetare.

– Jag har lidit av utmattningssymtom och stress vilket gjorde att jag helt enkelt inte tog mig upp ur sängen i måndags. Jag har inte berättat för någon om detta, eftersom jag varit rädd för reaktionerna. Jag är ledsen för det, säger Philip Botström, som också är Handelsmedlem och närvarade på förbundets kongress i våras.

SSU är inte bara Socialdemokraternas ungdomsförbund, utan även LO:s. Av tradition är anställda inom SSU medlemmar i Handels.

Han uttrycker förståelse för att taxiresan kan sticka i ögonen på medlemmar och anställda, både gällande summan, men särskilt eftersom han inte dök upp på mötet.

– Jag inser att det uppfattas som vårdslöst. Därför kommer jag också betala resan själv, säger han.

Han har dock inga planer på att lämna ordförandeposten eller på att ta någon timeout fram tills SSU:s kongress i höst. Genom bättre planering och ett öppnare förhållningssätt till sina problem ska det gå, säger Philip Botström.

– Det här är en väckarklocka för mig. Jag kommer att prata med alla om det jag lider av och fokusera på att bli frisk. Vi fokuserar på min kalender vad gäller resor och möten så att jag klarar mitt uppdrag.