– Det är en tung dag. Kollegorna är arga och ledsna men det finns också förståelse. Det är alla känslor på samma gång – utom glädje, säger Kent Jansson, facklig representant för Handels.

På Värmlandschark och bageriet handlar det om 141 personer. Flera butiker stängs under våren. Där är det totalt 24 personer som drabbas. Dessutom läggs byggavdelningen Bolist ner på Stora Coop i Bergvik. 35 anställda är varslade.

– De här verksamheterna har varit olönsamma i många år. För att lyckas med vår strategi att få ett positivt resultat 2018 måste vi göra drastiska åtgärder, säger vd Tomas Sjölander.

Facken har reserverat sig i flera fall och kommit med egna förslag på lösningar. Kent Jansson som jobbar på Stora Coop i Bergvik hade hellre sett att en del av byggavdelningen, hemmafixarsortimentet, varit kvar.

Fackförbundet Livs klubb, som ansvarar för chark och bageri, hade gjort en egen utredning som visade att det fanns möjlighet att få delar av charken att gå med vinst.  

– Charken är Konsum Värmlands hjärta, vi har vunnit chark-SM flera gånger och vi hade hoppats in i det sista att en del skulle kunna få vara kvar. Samtidigt ser ju även vi fackliga att något måste göras för att det inte ska bli ännu värre framöver, säger Kent Jansson.

Enligt vd Tomas Sjölander har ledningen tittat på alla alternativ men han tycker att det kräver för stora investeringar för att få charken att gå runt. Pengarna behövs för att prioritera butikerna.

Konsum Värmland kommer fortfarande att producera en del konditoriprodukter, smörgåstårtor och majonäsbaserade sallader.

Fackliga förhandlingar har inletts. De anställda kommer att få hjälp att söka nya jobb eller studera via bland annat Trygghetsrådet. Företaget har idag 1 165 årsanställda. Företaget kommer att öppna en ny butik i Karlstad i oktober. Dessutom planeras en butik på Orrholmen, där Konsum Värmland haft sitt huvudkontor. Om uppsagda kan få jobb i de nya butikerna är för tidigt att säga, menar Tomas Sjölander.

Han säger att företaget inte planerar några nya varsel inom överskådlig tid.

– Nu vill vi skapa trygghet för de 1000 anställda vi har i butikerna. Jag har all respekt för att man är besviken. För mig personligen har detta varit den tyngsta dagen under alla mina år i Konsum Värmland. Men vi kan inte fortsätta gå med underskott, vi måste ha en sund ekonomi, säger han.

Även Kent Jansson hoppas att detta ska vara det sista stora varslet.

– Det verkar som att ledningen gör det här nu för att sedan kunna få arbetsro och blicka framåt. Jag hoppas verkligen att det ska räcka nu.

 

FAKTA 200 varslade

Värmlandschark och bageriet läggs ner. 126 kollektivanställda och 15 tjänstemän varslas.

Bolist försvinner från Stora Coop i Bergvik. 35 personer drabbas.

Konsum Värmland driver även fackhandelsbutiker. Affection Kosmetik i Karlstad säljs till en annan ägare. De anställda får följa med.

Resterande Mansion/Affection-butiker i Säffle, Kristinehamn, Arvika och Karlskoga stängs. 12 butiksanställda och 4 tjänstemän berörs.

Coop Nära i Björneborg och Nykroppa läggs ner. 6 butiksanställda och 2 tjänstemän varslas.

Totalt handlar det om 200 anställda.

FAKTA KRISEN

Konsum Värmland har haft ekonomiska bekymmer en längre tid. 2015 gick man back med 59, 3 miljoner kronor. 

Våren 2015 aviserades det att elva av föreningens butiker skulle läggas ner. I slutändan blev det tre.

Hösten 2015 varslades 30 tjänstemän inom administrationen om uppsägning. Slutsiffran landade på 26,5 tjänster.

Våren 2016 varslades 160 anställda inom lager, logistik och administration. Kosmetik-butiken Affection i Karlstad läggs ned. 

Hösten 2016 blir det klart att 137 personer får gå från sina jobb, 43 tjänstemän och 94 kollektivanställda. 

I och med varslet lämnar Konsum Värmland det 57 000 kvadratmeter stora industriområdet Orrholmen i Karlstad. 

Januari 2017 varslas ytterligare 200 anställda, de flesta på charken och bageriet. Företaget lägger också ner eller säljer butikerna Affection/Mansion och Bolist försvinner från Coop Bergvik.