Förra året kunde Handelsnytt avslöja att anställda hos Direkten-handlaren Mikael Blom fick löner långt under kollektivavtalets. Ägarna, Axfood Närlivs och Direkten-kedjan, hotade med att säga upp samarbetet. Men Mikael Blom fick behålla sina Direkten-skyltar. Han lovade att betala avtalsenliga löner från och med december 2016.

Det har de anställda på två av de tre butikerna nu fått. Men de som jobbar på den tredje butiken får dock vänta.  
– De kommer att få avtalsenliga löner från och med mars månad. I och med det uppfylls vår policy och värdegrund och handlaren kan fortsätta vara med i kedjan, säger Niklas Lindström, vd på Direkten-kedjan.

Anledningen till dröjsmålet är ekonomisk. Enligt handlaren Mikael Blom har han inte råd med avtalsenliga löner. För att ha det måste han omorganisera i butiken, exempelvis minska öppettiderna och arbetssätt. Förändringen diskuteras nu med Handels.
–  Processen har dragit ut på tiden. Men de nya lönerna kommer att införas i mars, säger han.

Malin Bergvall är ombudsman på Handels i Örebro. Hon har flera gånger varit i kontakt med handlaren, senast i förra veckan.
– Det var ett bra samtal. Relationen har blivit mycket bättre. Mer kan jag inte säga i dagsläget, säger hon.

Förutom avtalsenliga löner försöker Handels få handlaren att teckna kollektivavtal på alla butikerna.