– Vi använder inte testet längre. Personlighetstester ska användas innan en person anställs och inte efter, säger Mats Olausson, informationschef på Coop Norrbotten.

Så var det inte tidigare. Då använde sig Coop i Norrbotten av ett webbaserat personlighetstest för att avgöra om en person skulle tillsvidareanställas eller inte. Klarade man inte testet fick man sluta oavsett kollegors och chefers omdöme. Det hände en timanställd som jobbat nära ett år på Coop.
– Jag blev chockad över att jag fick sluta, sa den tidigare timanställda till Handelsnytt då.

Efter facklig kritik backade Coop delvis. Testet skulle göras tidigare i rekryteringsprocessen. Men nu har alltså Coop i Norrbotten helt tagit bort testet. Däremot kommer de att skaffa ett nytt test snart.
– Vi sonderar terrängen efter en ny form av test som ska kunna användas vid rekrytering och då vid intervjutillfället, inte efter att en person har jobbat ett tag, säger Mats Olausson.