De senaste två åren har Coop Forum i Örebro dragit ner med 400 timmar i veckan på två år. Det motsvarar tio heltidstjänster. Samtidigt har butiken samma öppettider och lika mycket att göra, berättar anställda.

Nu står butiken inför ytterligare nedskärningar, 80 timmar till i veckan ska bort under 2017. Den här gången ska det lösas med pensionsavgångar.

Eftersom det är många som ska gå i pension under året kommer butiken troligen också nyanställa. Stormarknadschefen Carl-Fredrik Moberg öppnar för att några av de som vill ha fler timmar kan få det.

– Som en stormarknad med öppet 8-22 under 365 dagar om året har vi ett behov av ett visst antal medarbetare. Vår organisation måste vara anpassad för att möta kundernas krav och förväntningar. Men i samband med eventuella nyanställningar tas givetvis hänsyn till de medarbetare som har ansökt om utökad arbetstid, säger Carl-Fredrik Moberg.

Detta har hänt

Coop Forum Marieberg drog ner på de anställdas arbetstimmar. Nära 40-talet anställda drabbades. 30 timmar blev nya heltiden. Många fick bara 25 timmar. De anställda fick varken uppsägningstid eller uppsägningslön på de förlorade timmarna. Ingen hänsyn togs till anställningstid. Handels stämde Coop i Arbetsdomstolen, AD för brott mot las- reglerna vid uppsägning. 30 november kom domen: Coop hade gjort rätt. Hyvlingen var en omplacering. Då gäller andra las-regler, som Coop följt.