Kappahl och Gina Tricot kritiseras för att låta syriska flyktingar utnyttjas i deras klädtillverkning i Turkiet. Kritiken kommer från organisationen Fair Action. De hävdar att svenska klädföretag generellt behöver bli bättre på att kontrollera arbetsvillkoren för syriska flyktingar, men pekar särskilt ut Kappahl och Gina Tricot.
– De gör inga kontroller alls av de underleverantörer som väver deras tyger, säger Maria Sjödin på Fair Action i ett pressmeddelande.

Klädkedjorna tillbakavisar kritiken. Kappahl menar att de var bland de första som agerade. Bland annat har klädkedjan i ett brev till sina leverantörer i Turkiet förtydligat att alla som jobbar åt Kappahl ska ha arbetstillstånd och minst lagstadgade ersättnings- och arbetsvillkor.
– Kappahl har en dialog och gör löpande inspektioner av våra leverantörer. Brevet var ingen isolerad händelse, säger Charlotte Högberg, kommunikationschef på Kappahl.

Gina Tricot har anställt en person som ska jobba i Turkiet med att säkerställa bra arbetsvillkor för dem som jobbar åt företaget.
– Vi adresserade den förhöjda risken med syriska flyktingar till våra turkiska leverantörer i februari förra året. Jag är själv i Turkiet nu som en del av den satta handlingsplanen, säger Johanna Jigmo-Linde, CSR-manager på Gina Tricot.

Läs Fair Actions och den norska organisationen Framtiden i våre henders rapport här!