Årets andra månad har fått beteckningen ”vabruari” för att vård av sjuka barn (vab) är allra vanligast när influensa och vinterkräksjuka härjar som värst. Uppsala län låg i toppen av vabstatsitiken i fjol. På Ikea i Uppsala har även 2017 börjat med mycket korttidsfrånvaro, enligt klubbordförande Carina Holm.

– Vi hade 9 procents frånvaro för korttidssjukdom i januari. Då räknas både vård av barn och anställdas egen sjukdom, säger hon som själv låg däckad i förkylning en vecka i början av året.

Vinterns många virusåkommor tvingar många arbetskamrater att stanna hemma och kurera sig själva eller sina barn. På många håll inom handeln löser man vakanserna genom att ta in visstidsanställda eller låta deltidare jobba fler timmar. Men på Ikea har facket drivit igenom att verksamheten ska klaras helt utan behovsanställda.

– I stället har vi en poolgrupp med anställda som kan jobba på olika avdelningar. Varje morgon bestäms var de behövs bäst den här dagen. Och för övrigt flyttar vi runt och byter avdelning med varandra. Det går riktigt bra, säger Carina Holm.

Under de drygt två år som poolgruppen har funnits har den växt från tre till nio personer. Den består både av nyanställda och av erfarna medarbetare.

– Vissa söker sig till poolgruppen för att de vill bredda sig och testa något nytt. De flesta avdelningar lär man sig snabbt, men köksavdelningen och byten och återköp kräver speciell kompetens.

Fakta

Vab

Tillfällig föräldrapenning för vård av barn (vab) betalas ut av Försäkringskassan till föräldrar eller andra vuxna som är hemma från arbetet när barnen är sjuka. Möjligheten gäller normalt barn mellan 8 månader och 12 år.

Av totalt 6 miljoner ersatta dagar 2015 tog kvinnor ut 62 procent och män 38 procent.

Flest dagar tas ut i februari. I rekordmånaden februari 2016 begärdes ersättning för 876 000 dagar. Det är nästan fem gånger så många som i juli samma år.

Värst var det i Uppsala, Örebro och Västmanland där man i snitt vabbade 67 dagar per 100 barn i februari.

Flest vab-dagar tas ut för tvååringar – cirka 7 dagar per barn och år. Antalet dagar sjunker med barnets stigande ålder.

Källa: Försäkringskassan