Patrik Bohman har totalt tre jämthundar.

Det är kolsvart ute i skogen. Hunden stretar framåt bland träd, mossa och stenar – nosar och söker frenetiskt. De har gått så i flera timmar innan de slutligen når fram till det skadade djuret och kan göra slut på dess lidande. Känslan som då infinner sig är bland det bästa Patrik Bohman vet.

– Man sitter där mitt natten, hunden ligger i famnen på en och flämtar. Man känner att man gjort ett jäkla bra jobb tillsammans. Det går inte att förklara, men man blir mer och mer ett med hunden varje gång. När man samtidigt lyckas få ett djur mindre i skogen som lider så känner man sig uppfylld. 

Patrik Bohman är född i en jägarfamilj. Men först runt 30-strecket plockade han upp bössan på riktigt. Och det var just eftersöksjakt, det vill säga att söka vilt som skadats av dåligt avlossade skott, eller kollision med bil eller tåg, som fick honom att fastna helt. 

– Nu i maj, juni stöter älgarna bort sina fjolårskalvar. Då är det mer rörelse i skogen vilket man bör se upp med. I oktober, november startar jakten och djuren blir brunstiga, så det är samma då, säger Patrik som hittills gjort runt 500 eftersök på främst vildsvin och älg. 

Till vardags jobbar han som ombudsman på Handels. Den fackliga banan inleddes dock i en annan bransch – via arbetet som bartender på ett av Göteborgs största hotell. 

– Jag såg hur städerskorna behandlades och kunde inte hålla käften. Snart blev jag klubbordförande och gick all utbildning man kunde inom Hotell- och restaurangfacket HRF, säger han och fortsätter:

– När jag senare fick frågan om jag ville bli ombudsman sa jag först: ”Aldrig i helsike”. Även om man ibland känt sig som en förhandlingsmaskin så har jag inte ångrat att jag ändrade mig.

Efter tio år på HRF fick han möjligheten att byta till Handels. Sedan dess har han arbetat för förbundet i både Trollhättan och nu Borås. Mycket är sig likt mellan branscherna, men inte allt.

– Vanliga arbetsrättsförhandlingar är enklare, om felaktig ob eller semesterersättning till exempel. Det finns gott om duktiga kockar i restaurangbranschen, men de saknar helt personalkunskap. Många anställda far illa.

Han ser inga direkta kopplingar mellan ombudsmannarollen och eftersöksjakten. Det senare är främst en passion. Men jo, en sak förresten. Att vara något av en ”tjurskalle” är en bra egenskap i båda roller.

– Jag är jäkligt envis. Jag vill inte misslyckas.    

Fakta PATRIK BOHMAN

Ålder: 49 år.

Bor: I etagelägenhet i Mölndal.

Jobb: Ombudsman på Handels i Borås.

Aktuell: Eftersöksjagar vildsvin och älg. I maj och juni är det fullt upp.

Familj: Fru, inga barn. 

Intressen: Har tre jämthundar som tar upp mycket tid. Föreläser om viltolyckor för Nationella viltrådet.

Lön: Jag är nöjd. Fick en bra deal när jag bytte från HRF.