Vad handlar boken om?
– Det är en samling texter som tar upp olika sidor av att arbeta i handeln. Mycket kretsar kring problem som osäkra jobb, rån, hot, ensamarbete, övervakning och hyvling. Det finns en hel del som skulle kunna vara bättre. Bland författarna finns både Handelsmedlemmar som skriver utifrån egna upplevelser på jobbet, och arbetsmarknadsskribenter som jobbar mer journalistiskt. Vi har fått ihop ett riktigt dream-team!

Vilka hoppas du ska läsa den?
– Dels handelsanställda, som kan bli inspirerade att organisera sig och jobba för förändring, dels de som sitter på en annan sorts makt, till exempel politiker.

Vad vill ni åstadkomma?
– Jag hoppas boken ska väcka debatt om villkoren för oss som är anställda i handeln. Trots att Handels är ett stort fackförbund är det inte så ofta som branschens villkor diskuteras. Vi vill visa på de problem som finns, men också att mycket är möjligt att förbättra genom fackligt arbete. Vi ska ha flera seminarier om boken, bland annat ett i riksdagen dit vi hoppas att arbetsmarknadsministern kommer. Och om fackklubbar hör av sig kommer vi gärna ut till dem och pratar.

Har det varit svårt att få människor att berätta om sina arbetsvillkor?
– Det är ett problem att yttrandefriheten inte gäller när man har stämplat in på jobbet. Utifrån de osäkra arbetsvillkoren som många lever med vågar de flesta inte ifrågasätta sina arbetsköpare. Vi har fått ihop ett gäng modiga människor som ställer upp, men alla berättar inte exakt var de jobbar.

Märker du av ett ökat intresse för skildringar av arbetetlivet?
– Ja! Både skönlitterära berättelser och journalistiska skildringar uppmärksammas allt mer. Det finns ett stort behov att belysa utsatthet och maktlöshet på dagens arbetsmarknad. Föreningen Arbetarskrivare, där jag är ordförande, har dubblat medlemsantalet på några år. Efter Yarden av Kristian Lundberg 2009 har vi fått skildringar av vårdarbete, tjänster i hemmet och mycket annat. Härom dan kom Emil Boss diktsamling om kassajobb på Systembolaget. Bredden är stor och många är stolta att vara del i en tradition av arbetarlitteratur.

Fakta

Handelsmedlemmar och journalister skriver

Boken Lösa förbindelser – om kampen för fasta förhållanden i handeln ges ut på Leopard förlag i början av september. Bokens texter handlar om handelsanställdas jobb och arbetsvillkor.

Bland författarna finns både Handelsmedlemmar som Erika Petersson och Frida Bengtsson, och arbetsmarknadsjournalister som Ellinor Torp, Cecilia Alstermark och Karin Lindgren Strömbäck. Erika Petersson har också gjort illustrationer.

Boken trycks i 3 000 exemplar. Den ska säljas i bokhandeln och dessutom spridas via sociala medier och genom Handels.

Boken har finansierats genom bidrag på 700 000 kronor från Handels samhällspolitiska fond. Fondens pengar ges till utomstående aktörer i syftet är att påverka samhällsutvecklingen på ett sätt som gynnar Handels medlemmar.