Förtroendevalda och skyddsombud på heminredningskedjan Jysk vittnar om att de trakasseras av företaget. De får varningar för att de missköter sitt jobb. Egentligen handlar det om att de är fackligt aktiva som säger ifrån, menar de. Varningarna är en taktik för att få dem väck. Tre skyddsombud har blivit uppsagda.

Illa.

Dessutom förbjöds skyddsombuden länge att gå in på Arbetsmiljöverkets hemsida på jobbet. Att en arbetsplats blockar porrsidor har jag större förståelse för, även om jag kan tycka att man ska lita på sina anställda. Men att man har blockat Arbetsmiljöverkets hemsida. Vi snackar alltså en myndighetssajt för att främja en god arbetsmiljö.

Illa.

Att ett företag av Handels beskrivs som antifackligt, och att ombudsmannen chockas över dess beteende.

Illa.

Att Jysks ledning inte vill kommentera detta, utan nöjer sig med att i ett mejl skriva att medarbetarna är nyckeln till Jysks framgång och att företaget tar sitt arbetsgivaransvar mycket seriöst.

Illa.

Kommentarer på Handelsnytts Facebook-sida visar att de fackliga på Jysk inte är ensamma. Fackligt förtroendevalda är utsatta.

Illa.

Paradoxen. Ju bedrövligare det är att engagera sig fackligt på jobbet, desto viktigare att folk engagerar sig fackligt. Att de inte viker sig. Lättare sagt än gjort, när inte ens kollegorna vågar stötta av rädsla för samma bemötande. Men se till att bilda nätverk fackliga emellan. Dela erfarenheter. Spy galla över skiten. Bli starka tillsammans.

Det ska finnas en nerv mellan fack och arbetsgivare. Men inte en misstro och maktkamp som får folk att må skit och vilja vända hem i rondellen.

Behandla era förtroendevalda med respekt Jysk. Om era kunder ska sova gott i era sängar eller kunna ha grymma sommarkvällar i era utemöbler, då behöver ni fräscha upp er alltså.

Linnéa Klint
Chefredaktör och ansvarig utgivare

LÄS HELA REPORTAGET HÄR: