– Jag tror att dagens ungdomar är mer engagerade, förut var det mest gubbar på industrier som jobbade fackligt. När jag var på mitt första möte med lokala ungdomskommittén så kändes det jättekul och peppigt. Därför är det viktigt att vara ute och träffa ungdomar för att få dem att förstå vad vi gör, säger Anna Nilsson som jobbar på Coop Forum i Piteå.

En stor anledning till att de lyckats så bra med sitt arbete är att avdelningen har anställt en person som är ansvarig för ungdomsarbetet, Joakim Isaksson Markström.

– Priset är ett kvitto på det hårda arbete vi gjort. Innan vi hade en anställd gjorde vi fyra skolbesök per år. Nu har vi varit ute i 27 klasser. Han organiserar och bokar upp, säger Jenny Bark som jobbar på Coop Extra i Haparanda.

Som skolinformatör åker hon ut till olika gymnasieklasser som läser handelsinriktningar och pratar om facket och vad eleverna kan vänta sig när de kommer ut på praktik och i arbetslivet. Samtidigt värvar hon in medlemmar i facket. Luleåavdelningen är stor och sträcker sig från Riksgränsen till en bit nedanför Piteå.

– Då är det viktigt att skolinformationerna är välplanerade och samordnade så att man inte bara sitter och kör bil hela dagarna, säger Jenny Bark.

Den lokala ungdomskommittén har också träffat många av avdelningens medlemmar och förtroendevalda under 30 och berättat om sitt arbete. Det gäller hela tiden att få in nya unga som vill engagera sig, eftersom många byter bransch eller fyller 30 efter ett par år. 

Handels idéstipendium på 10 000 kronor för ett bra ungdomsarbete delades ut på en vårträff utanför Stockholm för ungdomsaktiva i hela Sverige. Då delades även Skolinformationspriset ut. Det gick till Stockholmsavdelningens ungdomskommitté som ökat med 470 elevmedlemmar senaste läsåret.