Manliga truckförare hamnar på andra plats i statistiken över antal olycksfall per 1000 sysselsatta – 56 olyckor per 1000 sysselsatta. Byggnadsträarbetare toppar med 92 olyckor. Snittet för samtliga män är 8.

– Det är mycket klämskador och att man kör in i saker eftersom man inte ser ordentligt med skrymmande last. Det är också vanligt med påkörningar och kollisioner med kartonger och pallar, säger Krister Colde, arbetsmiljöombudsman på Handels.

Han tycker att det största problemet med truckar är att många förare saknar ordentlig utbildning, och det kan vara en anledning till de höga olyckstalen.

– Det räcker att en arbetsgivare skriver ett trucktillstånd om att du kan köra truck på den här arbetsplatsen, även om du knappt har någon utbildning. Vi kräver att en kurs ska följa en utbildningsplan och vara på 40 timmar. Den ska innehålla både teori och praktiskt körprov, men det är få arbetsgivare som gör det, säger han.

Han tror att det är bättre med utbildning på de stora lagren där det finns klubbar och skyddsombud som jobbar aktivt med arbetsmiljön.

– Men i dag finns det ju truckar i nästan varenda butik, både på lagret bakom och ute bland kunderna, säger Krister Colde.

Även när det gäller arbetssjukdomar, till exempel belastningsskador och psykosociala problem, kommer manliga truckförare högt upp.

Bland kvinnor kommer lagerassistenter på plats fem av yrken med flest olycksfall per 1000 sysselsatta. Där sker 22 olyckor per 1000 sysselsatta. I topp ligger lastbils- och bussförare med 29 fall per 1000 sysselsatta. Genomsnittet för kvinnor är 6.