Handelsnytt har gått igenom vinnarna 2014-2017 på Retail Awards, Svensk Handels stora gala där företag och personer inom handeln får priser.

Av 36 vinnare saknar sex företag kollektivavtal för sina lager- och butiksanställda. Senast i våras fick Sportamore, med över 100 anställda, pris i kategorin Årets e-handel/omnikanal. Företaget har inget kollektivavtal. Andra prisade företag som inte har avtal är svenskstartade Happy Socks med försäljning i över 90 länder och 43 anställda i Sverige, Nudie Jeans med ett 70-tal medarbetare och Skincity.se med 42 anställda.

Ett kollektivavtal är en garanti för att de anställda får försäkringar, tjänstepension, återkommande löneökningar, ob-ersättning med mera. En av Svensk Handels viktigaste uppgifter, enligt deras egen hemsida, är att teckna kollektivavtal. De rekommenderar sina medlemsföretag att göra det. Argumenten är att avtal ger ”en större trygghet för dina anställda” och ”visar att du är en seriös arbetsgivare som erbjuder rättvisa villkor”.

Varför prisar då samma organisation samtidigt stora företag utan kollektivavtal?

– Kollektivavtal är inte ett krav för att vinna. Tanken med Retail Awards är att det ska vara en tävling för hela branschen och om vi har avtal som krav så blir det ju mer som ett medlemspris och det får nog inte lika mycket uppmärksamhet i branschen, säger Tina Thorsell, kommunikationschef på Svensk Handel.

Kollar ni vad de anställda har för villkor när ni utser vinnare?

– Nej, men jag vet ju inte hur det ser ut för exakt alla kategorier. Jag satt i juryn för Årets butikskoncept och då var det inte en parameter. Men i kategorin Årets ledare är det såklart en viktig del, säger hon.

Men är det inte konstigt att en organisation vars viktigaste uppdrag är att teckna kollektivavtal prisar företag utan detta?

– Nej, vi tycker att kollektivavtal är bra och det är en av våra bärande affärsidéer men vi kräver inte kollektivavtal för att bli medlem i Svensk Handel. Men väldigt många av företagen som får pris har avtal och det tror jag hänger ihop. Arbetar man aktivt med sin personal ger det resultat, säger hon.

Fakta Här är vinnarna utan kollektivavtal

Av 36 vinnare i Retail Awards 2014-2017 som vi granskat saknar sex avtal.

Sportamore

Årets e-handel/omnikanal 2017, cirka 106 anställda.

Rose and Born

Årets butik 2017, cirka tre anställda.

Skincity.se

Årets e-handel/omnikanal 2016, cirka 42 anställda.

Eksjö bokhandel

Årets butik 2016, cirka tre anställda.

Happy Socks

Årets tillväxtföretag 2015, cirka 43 anställda.

Nudie Jeans

Årets hållbara butik/kedja 2014, cirka 70 anställda.

Källor: Handels, Unionen, Ratsit.

Fakta Så gjorde vi:

Vi har gått igenom samtliga vinnare på Retail Awards 2014-2017.

Vi har inte räknat med tre kategorier: Årets kundklubb/lojalitetsprogram, Årets säkerhetslyft och Årets säljare, för att priserna gått till enskilda personer eller kundklubbar som inte påverkar de anställda i så hög grad.