De tre nya kollektivavtalen gäller mellan Handels och arbetsgivarorganisationen Almegas olika grenar. Avtalen omfattar cirka 1600 anställda och berör arbetsplatser så som Dustin, Adlibris, Onemed (sjukvårdsprodukter) samt fryshusföretaget Frigoscandia.

Samtliga avtalen är treåriga och rymmer en låglönesatsning som ligger i linje med kraven inom LO-samordningen.

För anställda på fryshusföretag ökar lönerna med 1718 kronor på tre år. Det första året ger avtalet 569 kronor per månad och heltidsanställd, det andra året ökar lönen med 529 kronor i månaden och det tredje året blir löneökningen 620 kronor i månaden.

Liknande modell gäller för heltidsanställd lagerpersonal och chaufförer som totalt får 1634 kronor på tre år, samt för anställda inom lager och distribution som får 1650 kronor under samma period.

Flera andra LO-förbund, däribland Seko och Fastighets, har tidigare varslat mot Almega eftersom man inte ansett sig få gehör för kravet på en låglönesatsning för personer som tjänar under 24 000 kronor. Efter varslen har dock avtal tecknats.

Att Handels slapp göra detta lyfter förbundet fram som en seger.

– Jag är både stolt och glad över mina förhandlare. Efter långa och tidvis intensiva förhandlingar har vi slutligen lyckats komma överens med Almega utan att behöva varsla, något som andra förbund tidigare tvingats göra, säger Per Bardh, avtalssekreterare på Handelsanställdas förbund i ett pressmeddelande.

Fakta: Här läser du mer om avtalen

Klicka på länkarna för mer detaljerad information om respektive kollektivavtal som Handels tecknat med Almega: