Det var på kongressen förra året som en motion om att starta en spetsutbildning för proffsvärvare bifölls. Nu i veckan blir utbildningen verklighet i Göteborg. Varje avdelning har skickat en eller två av sina bästa värvare till den fyra dagar långa utbildningen.

Enligt Staffan Lundström, ombudsman med ansvar för medlemsutveckling, handlar det både om kompetensutveckling för den enskilda samt om att stärka förbundet som helhet.

– Deltagarna här har varit ute och värvat på arbetsplatserna i flera år. Precis som för alla så behöver man ibland erfarenhetsutbyte och inspiration, säger han och fortsätter:

– Vi hoppas såklart att det även ska göra Handels starkare som förbund, och att deltagarna sprider det här utåt i organisationen. Men det är mer på sikt.

Utbildningen innehåller övningar i bland annat retorik, kroppsspråk, frågeteknik och att hantera ett nej. Sista dagen avslutar man med speeddejting där värvarna genom korta ”dejter” tipsar varandra och samtidigt utvärderar kursen.

­­– Det mesta är sådant som känns igen från andra utbildningar. Men förhoppningsvis kan vi paketera om det så att det känns relevant och nytt. Att dela med sig till varandra blir en stor del av behållningen tror vi. Man bygger nätverk och slipar sig samtidigt mot varandra, säger Staffan Lundström.

Om utbildningen faller väl ut är tanken att den ska bli ett fast inslag i Handels utbildningsutbud, åtminstone fram till nästa kongress.

Fler med i Handels – men färre betalar

2016 bröt Handels en fyra år lång svit med medlemsökningar. Vid årsskiftet hade förbundet totalt 156 418 medlemmar, 815 färre medlemmar än året innan.

I juli i år hade Handels 156 952 medlemmar, det vill säga drygt 500 fler än vid årsskiftet. Detta beror dock på en ökning av elevmedlemmar som ej betalar avgift. Sett till endast yrkesaktiva fortsätter förbundet att tappa.