Du har fått höra saker som ”Vad sexig du är i svarta kläder” och ”Om pojkvännen inte räcker till så vet du vart jag finns”. Hur vanligt är det?

– I bland händer det dagligen, i bland några gånger i veckan. Det är ofta från samma personer, främst äldre män.

– Jag vet att många känner igen sig. Jag har vänner som upplevt samma sak, till och med ännu värre eftersom de blivit sexuellt ofredade fysiskt på jobbet. Det är mycket vanligare än man tror. Många vågar inte prata om det på grund av responsen man får.

Vilken respons menar du då?

­­–  Det är bara att titta på kommentarerna jag fick till artikeln. Majoriteten håller förvisso med mig. Men det blir alltid lite kalabalik när man som tjej vill upplysa om problem som drabbar tjejer. Flera påstår att jag överdriver och ljuger, och att jag borde lära mig att ta en komplimang. Men det är inte komplimanger när kunder kommenterar ens kropp.

Hur kom det sig att du tog steget och skrev om det?

– Jag blev kontaktad av Nyheter24 som frågade om jag ville. Jag är rätt aktiv i debatter och diskussioner på nätet så jag måste blivit rekommenderad av någon tack vare det. Efter att ha funderat ett tag kände jag att jag ville ta chansen och lyfta det här.

Varför tror du att män anser sig ha rätt att bete sig så här?

– Jag tror att det i grunden handlar om ensamhet från deras sida. De kanske har skiljt sig, eller så får de inte så mycket uppmärksamhet hemifrån. Jag jobbar i en spelbutik och försöker alltid vara trevlig mot våra stammisar. Men jag är där för att sköta ett jobb. Inte fylla något tomrum för dem. Min chef har ändå backat mig, i alla fall efter att han förstod att det var på allvar.

Hur fixar vi det här?

– Självklart måste man säga ifrån. Men det är inte alltid så lätt i en situation där man känner sig hotad. Mitt råd är att prata med chefen och be dem att ta upp det med kunderna som är värst. I sista hand får man koppla in polisen. Sen är det bara att fortsätta tjata om det tills att folk fattar.

Läs hela Amelas debattartikel här