Enligt Sova är det förändrade villkor med bolagets största leverantör som lett till pengabrist. Detta har nu fått kedjan att på egen begäran ansöka om rekonstruktion, en ansökan som nu beviljats av Malmö tingsrätt. 

– Sova är i grund och botten ett välfungerande bolag. Men vår bransch har haft utmaningar med förändrade köpbeteenden. Vi har nu förändrat organisationen, hämtat tillbaka franchisebutiker och lanserat en ny webbstrategi, säger Sovas talesperson Magnus Lunderquist till Handelsnytt och fortsätter:

– Vi har också sett över våra butiker och sedan tidigare beslutat om fyra stängningar. Rekonstruktionen är nu att betrakta som sista fasen i vårt effektiviseringsarbete. Det finns ingen anledning till oro.

Butikerna som ska stängas ligger i Växjö, Skellefteå, Ängelholm och Eskilstuna. Totalt berörs 18 anställda. 13 av dessa har fått omplaceringserbjudanden.

Sofia Flodkvist är fackombud på butiken i Eskilstuna, en arbetsplats hon varit på sedan 2011.

 – Det är väldigt tråkigt, men Sova har varit väldigt professionella och tydliga med alla besked. Facket har också varit snabba med informationen. Jag har inget att klaga på, säger hon.

Hon och hennes arbetskamrater har fått omplaceringserbjudanden, främst i Västerås. Men för Sofia Flodkvist bär det i stället av mot huvudstaden.

– Jag och min familj ska flytta dit. Historiskt sett så har det alltid funnits bra jobbmöjligheter där och min återanställningsrätt gäller. Men vi får se, jag är öppen för nya möjligheter också.

Enligt Sova finns det inga planer på fler butiksstängningar eller uppsägningar på grund av rekonstruktionen. Den väntas ta mellan 6-9 månader.

Fakta: Vad är en rekonstruktion?

 

En företagsrekonstruktion innebär stora omgörningar för att få bukt med de ekonomiska problem. Det är tingsrätten som fattar beslut om företagsrekonstruktion. Det är också tingsrätten som utser en så kallad rekonstruktör som ska hjälpa företaget att komma på fötter. En rekonstruktion kan pågå som längst i ett år. Generellt gäller tre månader. Därefter kan man begära om förlängd tid, dock max ett år.

Fakta: Anställda fick inte ob

2011 uppmärksammade Dagens Nyheter om en sektlik arbetssituation på sängvaruhuset Sova. Bland annat uppmanades anställda att inte vara med i facket. Dessutom fick personalen varken övertidsersättning eller ob.

Efter avslöjandena tecknade Sova kollektivavtal med Handels för samtliga av sina butiker, något man tidigare inte haft.

Kedjan har idag 42 butiker och cirka 350 anställda i Sverige.