– Båda är väldigt bra. Åtalet väcker tydliga signaler att fabriksägaren måste ta konsekvenserna för sitt beteende. Det är oerhört glädjande att arbetet med säkerheten fortsätter och breddas eftersom vi ser fortsatta problem med de fackliga rättigheterna i Bangladesh precis som på många ställen i Asien, säger Karin Jungerhem, internationell ombudsman på Handels.

Strax efter att fabriken Rana Plaza i Dhaka, Bangladesh, rasat och över tusen människor dödats tecknades ett brand- och byggnadssäkerhetsavtal mellan fack och företag. Säkerhetsavtalet, Bangladesh Accord on Fire and Building Safety, är ett ramavtal som är juridiskt bindande och ställer krav på inspektioner av säkerheten.

Sedan dessa har förbättringar gjorts, men olyckor sker fortfarande. Därför har ett nytt utvidgat avtal skrivits. Men i dagsläget har endast 30 företag skrivit på, jämfört med de hundratal som följer det gamla. Några som har undertecknat är H&M och Zara. Det nya avtalet är samma som det gamla – men med tillägg.
– Utvidgningens fokus är på arbetarnas rätt att organisera sig och bilda fackklubbar, som är grundläggande för säkerheten. Till exempel att kunna vägra farligt arbete. Hade arbetarna kunnat göra det hade få jobbat den dagen Rana Plaza rasade. Många av de anställda hade dagarna före raset varnat arbetsgivaren och sagt att de var rädda för sin säkerhet, säger Petra Brännmark, pressansvarig på IndustriALL Global Union, en av de två fackliga organisationerna bakom avtalet.

Handels är särskilt positivt till skrivningen om fackliga rättigheter och att avtalet breddas.
– Det är mycket bra att arbetet fortsätter, och att fokus även ligger på rätten att engagera sig fackligt. Genom att öppna upp för alla typer av textilproduktion hoppas vi att fler textilarbetare i framtiden kan komma att omfattas av avtalet, säger Karin Jungerhem, internationell ombudsman på Handels.

Tidigare i veckan rapporterade Arbetet och TT att fastighetsägaren till fabriken Rana Plaza åtalas för mord och brott mot byggnadsregler. Att reglerna inte följdes anses som anledningen till raset. Fastighetsägaren döms även till tre års fängelse för korruption eftersom han inte redovisat personliga tillgångar för Bangladesh anti-korruptionskommission.

Listan på de som skrivit under nya avtalet finns här!

Fakta

Gamla avtalet

… gäller till maj 2018.
… gäller för arbetare på textilfabriker i Bangladesh, som producerar för något av de varumärken som skrivit på avtalet.
… är ett internationellt avtal framtaget av de globala fackliga organisationerna IndustriALL Global Union och Uni.
.. ska förbättra brand- och byggsäkerheten genom bland annat oberoende inspektioner.
H&M, Hemtex, Ica, Kappahl, Lidl, Lindex, Zara och Åhléns är några som skrivit på.

Det nya avtalet…

… blev klart 29 juni.
… gäller från och med maj nästa år när det gamla löper ut.
… Redan nu har fackliga röster höjts om att kontroller av varmvattenpannor måste skrivas in i det nya avtalet. Kravet kommer efter olyckan i juli då en varmvattenpanna exploderade på textilfabriken Multifabs Limited i Bangladesh och elva personer dog.

Listan på de som skrivit under nya avtalet finns här!