– Jag satt på tåget på väg hem från Handels vårträff för några månader sen. Det snurrade i skallen med frågor så jag började googla. Men när jag sökte efter poddar om facket hittade jag noll. Jag tänkte att va fan, varför finns inte det? Jag måste starta en!

Så beskriver Alexandra Östhed uppkomsten bakom The facking generation. Bakom mikrofonen sitter hon, Christina Cato och Daniel Söderberg Talebi – alla handelsaktiva. Men The facking generation ska inte bli någon Handels-podd, utan en facklig podd poängterar Alexandra.

– Det känns som att unga blir mer och mer engagerade generellt, och fackligt engagemang är kopplat till politiskt engagemang. Vi tror att vi kan fånga unga. Unga som jag själv.

­­– Att målgruppen finns är vi inte ett dugg oroliga för, fyller podd-partnern Christina Cato i. Vi är mer oroliga för att vi ska säga en massa skit som vi får ångra sen!

Rapporter från ungdomsaktioner så som LO:s sommarturné, festivaler, Pride-tåg och manifestationer ska blandas upp med ämnen som otrygga anställningar och bostadsbrist. Däremellan blir det lite musik och popkultur.

–  Huvudfokus är på det fackliga, men vi har ju en indiepoppare bland oss. Så lite sånt blir det nog också, säger Christina Cato.

Tanken är att bjuda in gäster från den fackliga världen – bland annat skaparna bakom Byggnads uppmärksammade kampanj Stoppa machokulturen. De gästas också av ingen mindre än Bernie Sanders.

– Ja, han är en hund alltså. Egentligen heter han inte Bernie Sanders utan bara Bernie. Han är en grekisk gatuhund, döpt efter Vings barnkoncept Lollo & Bernie som jag jobbade med för ett tag sen. Det är Christina och Daniel som tycker han ska heta Bernie Sanders. Han följer med överallt, även här! säger Alexandra Östhed.

The facking generation har premiär i dag, än så länge endast via Handels sajt. På sikt kommer den även att finnas i Podcaster, Itunes och på andra ställen där man tankar poddar.

Tipsa The facking generation

Idéer på snack, gäster eller förbättringar?

Mejla thefackinggeneration@gmail.com eller gå till poddens Facebooksida @fackinggeneration

 

Fakta: Mer fackliga- och politiska poddar

Transportpodden – En podcast från Transportarbetarförbundet. Har bland annat intervjuat tidigare infrastrukturminister Anna Johansson och Aftonbladetjournalisten Oisin Cantwell.

Förhandlingspodden – Om allt ifrån löneförhandlingar, förlikning till FN-diplomati.

Lönekampen – Tidningen Arbetets snackar om avtalsrörelsen.

Lilla Drevet – En av Sveriges mest populära humorpoddar om politik och nyheter.

Globalpodden – Arbetets podcast om internationella fackliga frågor.  

Det politiska spelet – Henrik Torehammars humoristiska podcast om det politiska spelet.

Drömjobbet – LO Stockholms läns nystartade projekt om jobbet, livet och fritiden.