– Det är ett jättebra stöd som ökar tryggheten. Jag har varit utsatt för väpnat rån två gånger. Jag var livrädd. Det var så sjukt obehagligt, säger Sanna Åkvist, huvudskyddsombud på Coop Sommarlust, en av butikerna som nu har väktare på plats vid stängning.

Bara i september har Kristianstad drabbats av sex rån. Tre av dem har varit mot butiker. Det senaste i måndags. Då blev anställda på en Ica-butik hotade med pistolliknande föremål av maskerade gärningsmän.

Händelsen fick Coop att agera. Nu finns väktare på plats vid stängning och hemgång.
– Den epidemi av rån som är i Kristianstadtrakten just nu krävde att vi satte in dessa extra resurser för vår personal. Det är ingen billig historia, men personalen är det viktigaste vi har, säger Per-Ola Färdig, driftschef hos Konsumentföreningen Coop Kristianstad Blekinge.

Väktarna kommer en halvtimme före stängning och stannar medan de anställda låser butiken och sätter sig i bilen/på cykeln eller går hem. Det så kallade hemgångsstödet kommer att finnas så länge det behövs och finns på Konsumentföreningens tre butiker i Kristianstad.

Josefin Blomberg är klubbordförande på Coop Sommarlust.
– Det är ruggigt med alla rånen som varit. Man blir mer misstänksam när det kommer in en person som beter sig skumt. Det är jätteskönt att vi nu har väktare på plats vid stängning även om vi inte drabbats denna gång, säger hon.

Men butiken har tidigare utsatts för väpnat rån. Sanna Åkvist, huvudskyddsombud, har varit med om två. Båda gångerna satt hon i kassan. Första gången kom en maskerad gärningsman upp bakifrån och satte en kniv mot hennes rygg. Andra gången stod gärningsmannen rakt framför henne och riktade en pistol mot hennes ansikte.
– Det var fruktansvärt. Jag blev kallsvettig. Livrädd. Jag gjorde som rånaren sa, gav honom det han ville ha, säger hon. 

Båda gångerna drabbades hon av block-out. När chefen och polisen frågade hur gärningsmännen sett ut kunde hon inte svara.
– Jag mindes ingenting. Man hinner inte tänka någonting. Allt går så snabbt.

Efter sista rånförsöket sattes extra väktare in på samma sätt som i dag. Sanna Åkvist erbjöds psykologhjälp.
– Jag bryter inte ihop så lätt och ville jobba på. Men efter sista händelsen jobbar jag inte längre kväll. Jag skulle aldrig jobba ett kvällspass nu med alla rån som är. Det är jättebra att vi fått väktare igen, säger hon

Coop Sommarlust, Coop Vä och Coop City är de butiker som nu får hemgångsstöd.

Tips

Så blir butiken säkrare

1. BRA LARM
Ha bra larmmöjligheter, tex knapp under kassan eller bärbara larm.
2. TITTHÅL OCH BELYSNING
Håll bakdörrar låsta, skaffa titthål och bra belysning. Ha en säker personalingång, ibland är kundentrén bäst.
3. UTBILDNING
Utbilda i säkerhetsfrågor, tex hur man ska agera före, under och efter ett rån.
4. SLUTET SYSTEM
Skaffa sedelbox och maxbelopp i kassan eller slutet kontantsystem. Skylta om det.

Ur 13-punktsprogrammet. Kontakta facket för mer information.

Sannas råd

Följ säkerhetsrutinerna.

Ha på dig överfallslarmet.

Ha koll och använd säkerhetslarmet i kassan.

Är ni två som jobbar och en sitter i kassan – ha kontakt med varandra.
Den som jobbar på golvet – cirkulera i butiken och runt kassan.

Be om arbetsgivaren om hjälp om du känner dig otrygg.