Det börjar såklart med en bok. Närmare bestämt ”Det” av Stephen King som handlar om staden Derry i Maine, USA, där barn mystiskt förs bort och mördas. Mördaren är ett monster – Det – som ofta antar skepnaden av en clown. Barnen lockar ”Det” till sig med en ballong. 

När filmatiseringen av ”Det” nyligen hade premiär såg förlaget chansen att nylansera boken – men hur?
– Tillsammans kom vi på idén att använda oss av bokens handling. Barnet och ballongen, som även finns på nya bokomslaget och filmaffischen, säger Sandra Holmström, som jobbar i en av de tre Pocket shop-butikerna på Stockholms centralstation. 

Förlaget fixade en docka – en pojke i elvaårsåldern – som håller i en röd ballong. Sandra Holmström och hennes kollegor placerade dockan utanför shopen. Ansiktet riktades in mot butiken. Effekten: Nu är ”Det” här. 

Men Sandra Holmström var inte helt nöjd. Hon tog fram mobilen knäppte en bild och la ut på bokkedjans Facebook-sida. En som läste inlägget var ingen mindre än Stephen King. Han blev så förtjust att han den 18 september delade Sandras bild med kommentaren: ”Now this is the way to sell books! Sweden rocks.”
– Jag fick ett FB-meddelande om det, att Stephen King, kultförfattaren delat mitt inlägg och gillat det. Jag var tvungen att läsa det flera gånger. Det var så overkligt. Det är fortfarande helt overkligt. Det är riktigt häftigt, säger Sandra.

Facebook-uppdateringen spred sig snabbt. Den delas och gillas och folk kommer till butiken. Till och med nu när dockan är borta frågar kunder efter den. 
– Men roligast var när kollegor i branschen hörde av sig och sa att de vill göra någonting liknande. Att det vi gjorde och att jag tog en bild satte igång kreativiteten. Det ger en kick.

Det var Sandra Holmströms butik som körde denna lansering när filmen hade premiär den 13 september. Sedan sattes dockan i skyltfönstret på Pocket Shop på Götgatan i Stockholm.

Fakta

Tog fyra år att skriva "Det"

Den 13 september hade långfilmen ”Det” premiär. Boken ”Det” tog Stephen King fyra år att skriva och gavs ut första gången 1986. Stephen King är väldigt produktiv och har gett ut över 50 böcker sedan genombrottet med Carrie (1973). Några exempel är The Shining (1977), Jurtjyrkogården (1983) och End of Watch (2016).

Sandra Holmströms King-favoriter är novellen "The Mist" (1980), romanen "The Shining", men för tillfället är det självklart "Det".