Aile Castberg och Scott jagar helst hare – mest för att hon är livrädd för björn. Något det finns gott om på jaktmarkerna.

– Det är häftigt hur jakthundar beter sig. Det är så naturligt för dem att jaga. Det är en konstform, säger hon.

Det var just hundarna som gjorde att Aile Castberg för några år sedan tog jägarexamen. Hon hade varit med sin sambo på jakt och blev helt fascinerad av hundarnas arbete. Nu har hon själv en hamiltonstövare som hon jagar hare med. Harjakten går ut på att man släpper hunden som söker av ett område genom att gå i cirklar eller öglor. Den ska reda ut spåren och börja jaga haren. Aile Castberg sitter på pass med hagelbössa och väntar på att drevet med haren och hunden ska passera.

– Det jag gillar med harjakt är att man inte behöver vara så tyst. Man kan vara flera och prata eller tända en brasa. Fast det gäller att vara knäpptyst när man väl hör hunden börja skälla på en hare. Då kan hunden vara långt bort men haren precis i närheten.

Det fick hon surt erfara när en hare dök upp precis bakom henne på vägen. Hon hade inte en chans att få upp bössan ens. Än så länge har Aile Castberg inte skjutit något. Den dagen hon gör det blir det svärmors hargryta. Men det är inte det viktigaste med jakten, tycker hon. Det är att vara ute i naturen med hunden.

– Jag hade en del problem med Scott förra säsongen. Han var tvungen att operera bort tonsillerna på grund av infektioner så då har han haft sämre luktsinne. Men nu börjar det bli bättre och det är fantastiskt att få se honom driva och skälla och se hur glad han är nu, säger hon.

Aile Castberg jobbar på Ica och har ett bra schema. En gång i månaden är hon ledig fem dagar i sträck och då blir det mycket jakt. Oftast jagar hon ensam. Det är svårt att få ihop schemat med sambon. Han jagar mycket älg. Men det vill inte Aile Castberg göra.

– Det är för att jag är livrädd för björn. Det är väldigt mycket björn där jag jagar. Min stövare skulle nog bli lika rädd som jag medan en älghund kan börja skälla på den. Då är det inte så kul att vara hundförare.

Vad skulle du göra om du mötte en björn då?

– Då ska man vifta med armarna, försöka prata och göra sig stor. Björnar är oftast rädda för människor. Det är ganska många jag känner som stött på björn men det är ändå inte så ofta det händer en olycka.

Fakta AILE CASTBERG

ÅLDER: 27 år.

BOR: Strömsund.

GÖR: Jobbar på Ica Simonsons i Strömsund. Är förtroendevald i Handels.

LÖN: 23 000 kronor i månaden.

FAMILJ: Sambo, två bonusbarn på 11 och 13 år. En hund och en katt.

AKTUELL: Jaktsäsongen är igång och hon jagar hare med sin stövare.