Länge såg han det framför sig. De gula väggarna i trä. Lite villa-känsla liksom, men lägre i tak. Amerikanska flaggan fäst i fasaden. Inredning som inbjöd till både vänhäng och jobb. Två portar för bilarna. Hans Buick och fruns Cadillac. Brorsan skulle kunna ha sina där också. Håkan Anderssons drömgarage skulle ha tillräckligt med plats.
– Till slut bestämde jag mig bara.

Håkan satte en deadline. Materialet skulle vara på plats när han och hans fru Lisa kom tillbaka från en USA-resa. Mycket skulle han kunna köpa på jobbet, byggavdelningen på Coop Forum i Luleå. Med personalrabatten skulle priset bli rimligt, tänkte han.

Mars 2016 gick Håkan till sin chef, som tog fram beställningsformulär och kontaktuppgifter till Coops leverantörer och sa till Håkan att beställa själv. Det gjorde han. Det blev Håkans första misstag. Leverantören var inte godkänd av Coop Norrbotten. I de fallen krävs chefens godkännande, vilket Coop menar att Håkan inte hade.

Beställningen kom. Men hur mycket skulle Håkan betala? Med leveransen fanns bara en orderbekräftelse.
– Betala vad som står på ordern, sa min chef. Så det gjorde jag.

Håkans andra misstag. Beloppet på ordern var utan de påslag som görs innan varan säljs i butik. Så han betalade på tok för lite. Men det vet ännu inte Håkan. Han tänkte att han gjort som chefen sagt, alltså rätt. Ingenting hände heller. Sedan dök ytterligare en leverans upp, material till isolering. Det som Håkan hade avsett som en prisförfrågan såg leverantören som en beställning. Innan Håkan kunde returnera varorna förstördes de delvis av regn. Hans chef frågade då Håkan om han ville köpa materialet.
– 10 000 kronor sa chefen. Billigt, men mycket var ju förstört och Coop kan inte sälja skadade varor.

Håkan fick aldrig något intyg på överenskommelsen. Det blev hans tredje misstag. Enligt Coop ska det alltid finnas skriftligt intyg. Men trots att Håkan saknade intyg kunde varan betalas i kassan.
– Det var verkligen inget konstigt. Så gjorde vi alltid.

Men det var inte Håkan som betalade för isoleringen. Han var nämligen sjuk den dagen. I stället betalade hans fru Lisa som också jobbade på stormarknaden. Något de båda skulle komma att ångra. Men vid betalningen var deras tankar på drömgaraget som började närma sig stadiet inredning.

I augusti spräcktes drömmarna. Då upptäckte huvudkontoret felaktigheter med Håkans personalköp. Livet vändes upp och ner. Först fick Håkan reda på att han hade betalat runt 10 000 kronor för lite för den första leveransen. Sedan anklagades han för att ha hittat på beloppet 10 000 kronor för materialet till isoleringen. Chefen hade inte sagt någon summa, enligt Coop Norrbotten. Däremot hade chefen enligt dem sagt att affären inte fick bli en förlust för Coop, vilket den blev. Den som fick ta följderna av detta var  Lisa. Eftersom det var hon som hade betalat sågs hon som medskyldig och avskedades.

För Håkan fortsatte mötena med huvudkontoret in i oktober. Den 13 oktober 2016 var han inne på sitt 24:e år på stormarknaden. Samma dag avskedades han för otillåtna privata affärer för egen vinnings skull.
– Jag är jävligt besviken. Coop brydde sig inte om någonting jag sa.

Med all din jobberfarenhet, borde du inte förstått att summan på orderbekräftelsen inte är vad varan kostar i butik?
– Det blev galet. Jag fattar ju det. Men jag fick ingen vägledning. Jag ville betala rätt när jag förstod. Men de brydde sig inte.

Du har fått riktlinjerna för personalköp med ditt anställningsbevis. Är det inte klantigt att inte kolla dem ordentligt?
– Jag har gjort som chefen sa. Det borde räcka. Om det inte hade varit så extremt stressigt tror jag inte detta hänt. Jag kommer aldrig mer handla med personalrabatt.

Handels har stämt Coop Norrbotten i Arbetsdomstolen för ogiltigt avsked. Fallet tas upp 6 december. För Håkans fru nådde Handels och Coop däremot en överenskommelse. Frun har nu nytt jobb. Håkan söker jobb. Varken Coop Norrbotten eller Håkans chef vill kommentera uppgifterna i artikeln. Men har tidigare sagt till Handelsnytt att ”Personen i fråga har inte följt reglerna för personalköp och gjort det för egen vinnings skull”.

Tänk på att...

1.Ta inga risker!

2. Läs och följ arbetsgivarens riktlinjer!

3. Är du minsta osäker? Fråga chefen – få svaret dokumenterat!

4. Får du över 25 procents rabatt? Kolla med Skatteverket om du ska skatta för det. Ges en större rabatt än vad som är normalt förekommande i branschen ses förmånen som lön som den anställda ska skatta för.

5. Är du osäker – kontakta personalavdelningen på jobbet, facket eller Skatteverket!

Källa: LO-TCO Rättsskydd, Skatteverket.

Fakta

Personalköp anställda kan få

... personalrabatt. Rabatt på varor som arbetsgivaren säljer.

... gratis varuprover att ta hem. Prover på varor som ska testas för att kunna ge bättre service till kunder.

... handla på sampel-rea. Att anställda får köpa nära perfekta varor till en bråkdel av priset, exempelvis provkollektioner.