Redan när hon var elva år stötte hon på snubbar på nätet som låtsades vara jämnåriga. Som numera elitspelare i handboll har hon dagligen fått motta sexinviter och penisbilder från okända män. Till slut tröttnade hon.

Jag har skickat en kopia på den här konversationen (inklusive din inte så imponerade penisbild) till din mamma, din flickvän, din syster och vad som enligt facebook verkar vara din bästa tjejkompis, för jag tyckte det var rimligt att de fick reda på vad du är för en lur. Lycka till med det.

Instagramkontot assholesonline blev Linnéa Claesons sätt att ta fajten mot sextrakasserierna. Där började hon lägga upp skärmdumpar på sexistiska kommentarer om hennes utseende, snuskiga förslag och reella hot, och inte minst hennes egna vassa svar på tal.

Snart hade kontot hundratusentals följare, tjejer som upplevt samma sak tackade henne, medierna började höra av sig. Hon var inte längre bara känd som högernia i damlandslaget utan också den modiga kvinna som bokstavligen drog ner byxorna på nättroll genom att lyfta ut dem i ljuset.

– Humor har alltid varit mitt sätt att förhålla mig. Genom att vända på situationen blir det så absurt tydligt hur män ser som sin självklara rätt att kränka kvinnor, säger hon när vi träffas på ett kafé i centrala Stockholm.

Okänd: ”Hej Gudinna hur är läget? Skulle du vilja äga en lydig slav kanske?”
Linnéa: ”Hade hellre ägt en shetlandsponny om jag ska vara ärlig”.

Hot och hat från okända på nätet är svårt att värja sig mot. Många kvinnliga idrottare har valt att stänga ner sina konton. Linnéa Claeson vill visa att ingen kan knäcka henne.

– Min inställning är att inte ta skit. Jag är inte värd det. Ingen tjej är värd det. Men mäns förtryck av oss är så normaliserat av vi nästan inte ser det, eller väljer att titta bort, eller ännu värre tar på oss skulden. Jag tror det är därför mitt sätt att förhålla mig till näthatarna har fått så stor uppmärksamhet.

Hon har fått motta flera priser det senaste året med motiveringen att hon synliggjort mäns hat mot kvinnor på nätet.

– Många säger att de är chockade, men det här är inget nytt. Jag är bara en av dem som höjt min röst för att berätta hur min verklighet ser ut.

Nätkommentarer är tydliga. Svårare är det med de härskartekniker som ligger inbäddade i vår vardag, menar hon. Förminskanden, förlöjliganden, hån, utfrysning, tystnad, sexism. Den som börjar ifrågasätta ”normala” beteenden, sånt som man ”som tjej ska stå ut med”, kan lätt uppfattas som gnällig. Men för Linnéa Claeson är det lika viktigt att våga säga ifrån i det stora som i det lilla.

– Om någon drar sexistiska skämt på fikarasten ska man inte vara så jäkla rädd att skapa lite dålig stämning.

Maktförhållanden på en arbetsplats handlar om så mycket mer än löner, menar hon.

– Typ alla tränare jag har haft har varit män, liksom alla ordförande, styrelsemedlemmar, domare. Det som kvinnor och flickor världen över ofta saknar är makt och inflytande. För det handlar inte bara om mätbara saker som hur mycket vi tjänar, utan vilka som blir lyssnade på, vilkas idéer som anses bra och vilkas som förkastas. Där måste vi tjejer backa varandra.

Lena Bäckman Lägerdal
Frilansjournalist

Fakta Linnéa Claeson

ÅLDER: 25.

AKTUELL: Spelar sedan 2009 handboll i klubben Skuru, sedan i sommar proffsspelare i danska Ringkøbing. Studerar juridik, opinionsbildar, har erfarenhet från arbete i bh-butik i Stockholm där
hon jobbat extra.

BOR: Ringkøbing, Danmark.

FAMILJ: Mamma, pappa, syster.

LÖN: 10 000 kr/mån. ”Jag är ju damidrottare.”