Det fortsätter att gå dåligt för Åhléns. De senaste åren har kedjan stängt elva varuhus. Även Åhléns flaggbutik vid Sergels torg i Stockholm påverkas av kedjans ekonomiska trubbel och nu genomförs därför en stor omorganisation.

Totalt 98 personer blir tvungna att gå ner i tid. 14 av dessa är heltidare som får går ner till antingen 28 eller 30 timmar i veckan.

– Vi tappar i både omsättning och resultat. Vi i klubben tycker att man kan ha heltidstjänster och stora deltider och ändå klara bemanningen. Arbetsgivaren menar att de enklare kan täcka upp behoven med fler deltidare, säger Lilan Mårelius, klubbordförande på Åhléns City.

– Vi har haft flera tunga samtal med personer som fått gå ner i tid. Det kommer bli svårt för många att få ekonomin att gå ihop. Man kommer att få jaga extratimmar, fortsätter Lilan Mårelius.

Sist in, först ut-principen har följts vad gäller heltidstjänsterna, och de har även fått omställningstid för de uppsagda timmarna. Förändringarna för de flesta heltidarna träder därför i kraft först efter årsskiftet.

För de 84 deltidarna har man inte följt varuhusets gemensamma las-lista utan i stället skurit ner med hänsyn till hur många timmar de är anställda på samt till turordningen per avdelning. För de flesta deltidarna innebär det några timmars förlorad tid. I några enstaka fall handlar det om mer än fem timmar. Även deltidarna får omställningstid.

– Vid en omorganisering 1993 följde vi las-listan rakt av för alla. Det blev inte bra eftersom folk tvingades byta avdelning. Arbetsmiljön blev väldigt rörig. Vi tyckte att det blev bättre att göra så här nu, säger Lilian Mårelius.

Av de totalt cirka 550 personer som arbetar på Åhléns City är det uteslutande butikssäljare som nu berörs av hyvlingen. Tjänstemän, varumottagning, personal shoppers och finkosmetikavdelningen påverkas inte.

Enligt Åhléns kommunikationschef Weronica Nilsson fanns det denna gång ingen annan väg att gå än att skära ner på timmar. De nya kundmönstren hade inte gått att möta med varuhusets tidigare organisation, menar hon.

– Vi har full förståelse för att omorganisation skapar oro och vi stöttar berörda medarbetare på bästa sätt. Men vi behöver göra de här förändringarna för att anpassa oss efter hur detaljhandeln och kundbehoven ser ut i dag. Ett lönsamt och livskraftigt företag är också en tryggare arbetsplats för våra medarbetare på lång sikt, skriver Weronica Nilsson via mejl till Handelsnytt.

Facket säger att det går att planera med heltider, enligt er är det omöjligt. Varför är det så svårt?

– Åhléns strävar efter att ha både heltidstjänster och så hög tjänstgöringsgrad som möjligt för deltidsanställda, men det behövs en blandning av olika typer av tjänster för att kunna tillgodose varuhusdriften. Det är många faktorer att ta hänsyn till – alltifrån öppettider och kundflöden till leveranser.

2017 har varit ett kämpigt år för Åhléns City på många sätt. I februari sades omkring 50 personer upp från varuhuset, något som omfattade både butikssäljare och tjänstemän. I april inträffade terrordådet på Drottninggatan, och strax innan sommaren kom hyvlingsbeskedet.

– Det har varit ett tufft år, speciellt för Åhléns City. Vi satsar på att stötta våra medarbetare och ledare så att alla känner sig inkluderade. Vi försöker också att måna om vår starka gemenskap och arbetskultur, genom att fira när vi gör bra saker, stora som små, säger Weronica Nilsson.

Fakta: Elva varuhus bort

Sedan 2015 har Åhléns stängt totalt elva varuhus i Tranås, Trelleborg, Malmö, Linköping, Härnösand, Mora, Lycksele, Värnamo, Sundbyberg samt i Fältöversten och Skärholmen i Stockholm. Nästa år stänger man även varuhuset i Kista galleria.

Under samma tidsspann har man också nyöppnat/öppnat tre varuhus i Borås, Lund, Uppsala och i Mall of Scandinavia utanför Stockholm. 2016 lanserade företaget e-handel.

Fakta: Detta gäller vid hyvling

I kollektivavtalen för butiksanställda finns ett visst skydd vid hyvling. Man kan inte få sina timmar minskade från en dag till en annan, i stället får de drabbade en omställningstid som motsvarar uppsägningstiden enligt las, lagen om anställningsskydd. Det innebär mellan en till sex månader, beroende på hur länge man varit anställd. Under omställningstiden behåller man sin vanliga lön och sina timmar.