– Klart jag hade velat vinna. Men jag är nöjd. Det känns jättebra. Jag tacklade många av mina svagheter bra, som att skissa på tid, säger Johanna Hansson när vi når henne på stranden i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten.

Runt 1000 unga människor från olika länder har i fyra dagar tävlat om att bli världsbäst i ett 50-tal yrken, varav visual merchandise är ett. I går, torsdag avgjordes yrkes-VM.

Johanna Hansson missade prispallen med sex poäng, men blev inte utan medalj. Med över 500 poäng kvalificerade hon sig till en medalj of excellence, det vill säga att hon höll en hög nivå på det hon presterade under tävlingen.
– Det var ett av mina mål, så jag är sjukt nöjd.

Stolt är hon även över att hon blev bäst i Norden på sitt yrke. Firade gjorde hon med landslaget på ett ”partyställe” som hon säger. Nu är det stranden som gäller tills resan hem i natt.
– Det har varit en fantastisk känsla att få vara här. Jag har träffat många nya vänner och fått inspiration. Men nu ska det bli skönt att komma hem och träffa kompisar och leva det riktiga livet igen.

Fakta

Johanna Hansson

Ålder: 22 år.

Jobb: Mio Möbler, men flyttar tillbaka till Eskilstuna i november och börjar då på JC.

Yrke: Butikskommunikatör.

Utbildning: Handelsprogrammet på gymnasiet, tre år. Butikskommunikatör på Yrkeshögskola, två år.

Vill du också tävla i ditt yrke? Johanns tips:

Lita på dig själv.

Våga.

Ta alla chanser.

Du kan.

Utbilda dig och sök jobben du vill ha.

Fakta

1 200 tävlar i 50-tal yrken

Visual merchandise: Visuell marknadsföring handlar om att sälja varor genom ögat. Du har tre sekunder på dig att locka kunden med en skyltning, säger Johanna Hansson.

Yrkes-VM: 15 till 19 oktober i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Runt 1 200 personer från ett 70-tal länder tävlar i ett 50-tal yrken, bland annat visual merchandise. Från Sverige deltar 27 personer, Yrkeslandslaget. Alla är under 23 år.

Bakom Yrkeslandslaget står WorldSkills Sweden. Ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten genom utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Samarbetet syftar till att öka intresset för svensk yrkesutbildning genom bland annat medverkan i olika yrkestävlingar, som VM.

Förenade Arabemiraten och mänskliga rättigheter? Så här svarar WorldSkills