Enligt nya siffror från Svensk Handel har de planerade rånen mot elektronikbutiker ökat de senaste två åren. 2014 skedde två planerade rån. 2016 ett 40-tal. Statistiken avslöjar inte hur rånen går till eller vad som stjäls. Men flera butiker vittnar om att det framför allt är varor som snabbt kan omsättas i pengar, som exempelvis mobiltelefoner. Och att rånarnas beteende har ändrats.
– Gärningsmännen är inte lika rädda i dag. De kommer in i butiken och hotar vår personal i dagsljus. Tidigare skedde rånen ofta när det var mörkt. Det är en skrämmande trend, säger Niclas Eriksson, vd på Elgiganten, en kedja som utsatts för flera rån den senaste tiden.

I vintras tog Elgiganten tillsammans med de andra elektronikbutikerna i Kista galleria ett drastiskt beslut. Under fyra månader togs alla mobiltelefoner bort och ersattes med demoexemplar. Kundernas beställningar skickades direkt från lagret i stället.
– Vi behövde samarbeta och dela kunskap med varandra för att problemet inte skulle förskjutas till en annan butik. Personalen måste kunna var trygga på jobbet, säger Niclas Eriksson.

Förutom samarbetet i Kista har elektronikbranschen tillsammans gjort flera saker för att försvåra för rånarna. Spårutrustning på varor och säkerhetsfördröjning på värdeskåp är några exempel. Tanken med fördröjningen är att polisen ska hinna komma till platsen under den tiden det tar för skåpet att öppna sig. Ett annat exempel är att branschen i dag har färre produkter på lager.

I fredags, 20 oktober, utsattes Ica Maxi i Kumla för sitt tredje rån. Även här var det mobiltelefoner som gärningsmännen var ute efter. Varje gång har gärningsmännen tagit sig in genom att slå sönder en vägg, enligt tidningen na.se (Nerikes Allehanda).
– Efter varje inbrott har vi ökat säkerheten ytterligare. Vi får förstärka väggen helt enkelt, sätta in en tegelvägg, säger handlaren Gustav Johansson till tidningen.

Med anledning av de ökade antalet rånen har polisen inlett en nationell kartläggning av rån och grova stölder av varor som snabbt kan omsättas i pengar, exempelvis mobiltelefoner. Kartläggningen omfattar även tobak och kläder och syftet är att klara upp fler brott. Polisen kommer att samarbeta med representanter från branschen.
– Finns det ett mönster? Finns det indikationer på att det är samma gärningsmän och så vidare. Bland annat det vill vi diskutera med företrädare för branschen och Svensk Handel, säger Håkan Wall, enhetschef på polisens nationella avdelning, NOA till Ekot i Sveriges radio.

Tips

SÅ BLIR BUTIKEN SÄKRARE

1. BRA LARM
Ha bra larmmöjligheter, tex knapp under kassan eller bärbara larm.

2. TITTHÅL OCH BELYSNING
Håll bakdörrar låsta, skaffa titthål och bra belysning. Ha en säker personalingång, ibland är kundentrén bäst.

3. UTBILDNING
Utbilda i säkerhetsfrågor, tex hur man ska agera före, under och efter ett rån.

4. SEDELBOX/SLUTET SYSTEM
Skaffa sedelbox och maxbelopp i kassan eller slutet kontantsystem. Skylta om det.

Ur 13-punktsprogrammet. Kontakta facket för mer information.