– Det är fullständigt omdömeslöst. Vi har just avslutat en avtalsrörelse då arbetsgivarna beklagat sig över dålig lönsamhet i handeln och pratat sig varma för frysta ingångslöner. Ett sånt här stort glapp tyder på att de högsta cheferna saknar verklighetskontakt, skriver Susanna Gideonsson, ordförande i Handels på fackets Facebooksida.

Tidningen Market har granskat lönerna i 50 av de största detaljhandelsföretagen. Medelinkomsten för vd:arna låg förra året på 5,1 miljoner och i snitt fick de ett lönelyft på 15,5 procent.

– Man kan ju lugnt säga att de inte respekterar märket i avtalsrörelsen, säger Stefan Carlén, chefsekonom på Handels, till Market.

Det så kallade märket sätts av industrifacken och industrins arbetsgivare och brukar ofta följas av de andra parterna i avtalsförhandlingarna. För de handelsanställda innebar det förra året 2,05 procents lönelyft. Svensk Handel har betonat vikten av att hålla sig till märket.

Mest av alla i granskningen tjänar Icagruppens vd Per Strömberg med en inkomst av tjänst på 18,5 miljoner kronor förra året. Styrelseordföranden för Icagruppen, Claes-Göran Sylvén, säger till Market att lönen är rimlig utifrån hans ansvar och bolagets storlek.

FAKTA Topp tio årslöner 2016

Per Strömberg, vd Icagruppen: 18,5 miljoner kronor

Klas Balkow, tidigare vd Clas Ohlson, nu vd Axfood: 14,6 miljoner kronor

Mattias Ankarberg, vd Byggmax: 13,9 miljoner kronor

Sonat Burman Olsson, tidigare vd Coop: 11,2 miljoner kronor

Anders Strålman, tidigare vd Axfood: 10,7 miljoner kronor

Magnus Agervald, tidigare vd Byggmax: 10 miljoner kronor

Anders Svensson, vd Ica Sverige: 8 miljoner kronor

Georgi Ganev, vd Dustin: 7,5 miljoner kronor

Jan Wallberg, vd Gekås: 6,7 miljoner kronor

Per Kaufmann, vd Media Markt: 6,1 miljoner kronor

Källa: Market.